Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu: ‘E nedrept din partea Comisiei Europene să ne sancționeze, să ne ia niște bani care erau necesari pentru anumite reforme’

 România ar putea pierde miliarde de euro, dacă nu trece testul Comisiei Europene (CE) în privința anumitor reforme.

 

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a afirmat că creșterea economică a României cu care se laudă guvernul Ciucă, nu este altceva decât un model nesustenabil, bazat pe consum, nu pe investiții:

Noi avem un model de creștere economică nesănătos, bazat pe consum, stimulat din import. În momentul în care nu am mai fost acele restricții populația a început să consume, noi am importat din ce înc e mai mult pentru că vedem anul trecut că deficitul balanței comerciale a crescut în 2022 față de 2021 cu 10 miliarde de euro, o treime.

Deci am importat și am stimulat consumul. Atunci a revenit o revenire a creșterii economice, o creștere economică nesănătoasă. În loc să investim în producție, să avem o creștere bazată pe producție și pe investiții, am stimulat în continuare creșterea economică bazată pe importuri, ceea ce este în dezavantajul nostru”.

Puțini bani rămân în economie

Gheorghe Ialomițianu a mai precizat că România riscă să piardă fondurile nerambursabile puse la dispoziție de UE:

E nedrept din partea Comisiei Europene să ne sancționeze, să ne ia niște bani care erau necesari pentru anumite reforme și sunt din fonduri nerambursabile, nu din împrumuturi.

Partea aceea ne-o taie. PNRR este format din fonduri nerambursabile 14 miliarde și până la 29 de miliarde sunt împrumuturi, cu dobânzi reduse. Deci ne taie fonduri nerambrusabile. Sigur că e o nedreptate dar nu e  o creștere economică sănătoasă. Puțini bani rămân în economie.”, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare