sursa foto:  cyd.ro

Generalul Daniel Petrescu, șeful Armatei Române: ‘Baza de la Deveselu a fost construită și proiectată să ne apere împotriva rachetelor care sunt lansate dinspre Iran. Nu are nicio legătură cu rachete care pot fi lansate de Federația Rusă’

Șeful Armatei Române, comandantul Statului Major al Apărării, Generalul Daniel Petrescu, a precizt că ”Baza de la Deveselu este deplin operațională și este integrată în planurile NATO și a fost construită și proiectată să ne apere împotriva rachetelor care sunt lansate dinspre Iran. Nu are nicio legătură cu rachete care pot fi lansate de Federația Rusă”. Declarațiile au fost făcute la postul de radio Europa FM.

 

Jurnalist: Nu aș vrea să încheiem capitolul dotări până nu revenim la Patriot. Am contractat 7 sisteme…

Gen. Daniel Petrescu: Nu. Ne-am propus să contractăm 7, am contractat și am plătit 4, am obținut 1 și până la sfârșitul anului 2022 și începutul anului viitor vor veni și celelalte 3 sisteme.

Jurnalist: Sunt sistemele cu care ne putem apăra în caz de…

Gen. Daniel Petrescu: Ne putem apăra împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spațiul aerian și împotriva rachetelor. Au capabilități și antirachetă și împotriva aeronavelor.

Jurnalist: Aș vrea să faceți o precizare legată de Baza de la Deveselu, pentru că multă lume care – nu are legătură cu armata – are senzația că dacă avem Baza de la Deveselu suntem protejați.

Gen. Daniel Petrescu:Baza de la Deveselu este deplin operațională și este integrată în planurile NATO și a fost construită și proiectată să ne apere împotriva rachetelor care sunt lansate dinspre Iran. Nu are nicio legătură cu rachete care pot fi lansate de Federația Rusă.

Dar spuneam de sistemul Patriot: Ne mai trebuie și alte sisteme și intenționăm lansarea unor programe – SHORAD și VSHORAD – adică unele capabilități de apărare antiaeriană cu rază scurtă și cu rază foarte scurtă de acțiune. Ele trebuie integrate astfel încât să acționeze pe diferite înălțimi și diferite direcții.

De exemplu, am fost în Parlament pentru că este o achiziție de peste 100 de milioane de euro și am obținut săptămâna trecută aprobarea prealabilă pentru demararea unui program de înzestrare cu rachete portabile antiaeriene… Va fi procedură competitivă – am început anul acesta, am obținut aprobarea prealabilă, am alocat banii și va fi o licitație în care va fi important cine poate să livreze, cât de repede poate să livreze și caracteristicile tehnice ale acestor rachete. Sunt mai multe programe în derulare, dar nu putem schimba toată tehnica odată, de aceea, din păcate, în unele unități trebuie să contăm și pe tehnica veche pe care o avem.”, conform europafm.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare