sursa foto:  digifm.ro

Guvernul se confruntă cu presiuni enorme: Medicii cer sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei

Federația Sanitas a solicitat premierului Ludovic Orban și ministrul de resort, Nelu Tătaru, acordarea unui spor cuprins între 55% și 85% pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei.

Aceşti bani ar trebui primiţi de către personalul medico-sanitar şi auxiliar din unităţile sanitare, din cadrul direcţiilor de sănătate publică, al Institutului Naţional de Sănătate Publică, precum şi al serviciilor de ambulanţă, adică toţi cei care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care tratează pacienţi confirmaţi şi suspecţi COVID-19.

 

 

 

Totodată, sindicaliştii solicită emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel naţional.

 

 

 

Pe lista de revendicări se mai află adaptarea condiţiilor de muncă la situaţia epidemiologică actuală, respectiv asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate şi suficiente, precum şi reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecţie specific.

 

 

 

La acestea ar trebui adăugate stabilirea unui normativ de personal specific spitatelor COVID-19 şi identificarea unor forme de recuperare a capacităţii de muncă a salariaţilor din sănătate.

 

 

 

Liderii sindicali au mai cerut identificarea şi asigurarea sursei de finanţare pentru punerea în aplicare a Legii 82/2020, astfel încât toţi salariaţii unităţilor sanitare unde sunt trataţi pacienţi COVID suspecţi sau confirmaţi să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei brut pe lună pe toată perioada stării de urgenţă.

Alte solicitări sunt asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă aferente anului 2020 pentru tot personalul din sistemul sanitar, creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar.

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi Federaţiei Solidaritatea Sanitară, că autorităţile vor putea utiliza „instrumentul legal al detaşării” cadrelor medicale în unităţile sanitare implicate în lupta anti-COVID.

Citește și:

Trădarea anului! USR, blat cu PSD? Acuzații explozive: ‘Am încredere în mârlăniile lui Barna’

Doctorul care s-a oferit voluntar să se infecteze cu coronavirus aruncă-n aer sistemul medical: În DSP-uri lucrează cei mai proști dintre medici

EXCLUSIV În plină pandemie, rromii încalcă legea, iar jandarmii închid ochii!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare