sursa foto:  Inquam Photos / George Călin

Ieșire în forță a lui Rareș Bogdan: ‘Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă’

Șansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen în urma deciziei din Consiliul JAI sunt de 95%, spune Rareș Bogdan. O certitudine de 100% pe o decizie favorabilă României nu există, mai arată acesta:

„Din perspectiva mea, România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen. Luni și marți sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic și geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, și-a schimbat radical optica în privința României. Ylva Johansson a vizitat de 3 ori granițele României în criza refugiaților. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen. (…) A fost o declarație diplomatic rezervată a președintelui Iohannis.

Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alți 2-3 ani. Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar crește foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de așteptare a românilor.

Președinția Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia și de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă. Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu granița de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croația, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susținut. O să spun personal ce cred despre subiectul Rutte, să sperăm că-i dă Dumnezeu gândul cel bun”, conform alephnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare