Interesant! Aceste reclame vor fi interzise de anul viitor

Potrivit unui proiect pus în dezbatere, reclamele la aceste produse ar putea fi interzise începând de anul viitor.

Proiectul legislativ pus recent în dezbatere la MS prevede, mai exact, interdicția de a plasa (introducerea de imagini ale unui produs într-un program radio sau TV), de a face reclamă sau de a utiliza oricare alte forme de promovare a unor produse destinate hrănirii bebelușilor. Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial.

Concret, produsele care, începând cu 11 mai 2020, nu vor mai putea fi promovate sunt înlocuitorii laptelui matern (formule de lapte praf), mâncarea pentru bebeluși, dar și biberoanele sau tetinele. Mâncare pentru bebeluși reprezintă, potrivit proiectului de lege, “orice aliment lichid, semisolid sau solid destinat nutriţiei sugarilor în primele șase luni de viaţă sau fortifianţi ai laptelui matern”, notează avocatnet.ro

Totodată, angajații din sistemul de sănătate nu vor mai putea oferi sau promova către gravide, mame de sugari sau familiile acestora, direct sau indirect, produsele destinate hrănirii bebelușilor. Nerespectarea acestor interdicții va putea fi sancționată, în cazul persoanelor fizice, cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar în cazul firmelor, cu amenzi de până la 100.000 de lei.

Proiectul a fost elaborat pentru a promova și încuraja alăptarea, dar și pentru a armoniza pe deplin legislația națională privind marketingul înlocuitorilor laptelui matern cu cea europeană. De alfel, acest proiect nu este prima măsură luată pentru promovarea alăptării. Mai exact, spre sfârșitul anului 2016 a apărut Legea nr. 207/2016 privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern, act normativ care nu s-a aplicat până acum, deoarece termenul pentru intrarea lui în vigoare este luna mai a anului viitor.

Față de proiectul de act normativ al MS, Legea nr. 207/2016 prevede interzicerea promovării mai multor produsedestinate hrănirii bebelușilor. Vorbim aici, mai exact, și despre suzete, căni speciale pentru sugari, mameloane artificiale, pompe de muls sau alte ustensile similare.

Mai mult, Legea nr. 207/2016 stabilește și o serie de obligații suplimentare pentru producătorii de astfel de produse, respectiv obligația de a menționa pe etichetele produselor că laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluși și că se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern a sugarilor de până la șase luni.

Astfel, după intrarea în vigoare a proiectului legislativ, lista produselor pentru care promovarea va fi interzisă se va scurta, iar producătorii acestora vor scăpa de obligațiile privind etichetarea lor.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare