vaccin

sursa foto:  realitatea.net

Ipoteză şocantă! 3 miliarde de oameni ar putea lupta pentru a obține un vaccin COVID-19

3 miliarde de oameni ar putea lupta pentru a obține un vaccin COVID-19, din cauza lipsei de instalații de depozitare frigorifice eficiente, majoritatea vaccinurilor trebuie depozitate, transportate și administrate la temperaturi constante și reci, de obicei între 2 și 8 grade Celsius.

Încă o serie de vaccinuri care se apropie de sfârșitul studiilor clinice necesită temperaturi mult mai scăzute, deoarece acestea sunt vaccinuri ARN – un tip de vaccin care transportă instrucțiuni către celule pentru a construi proteine, potrivit Business Insider.

Printre cei care lucrează la vaccinurile cu ARN se numără Moderna, care necesită păstrarea vaccinului la minus 15 grade Celsius și Pfizer, care a declarat Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor că vaccinul său trebuie păstrat la minus 70 grade Celsius.

Dar aceste cerințe stricte pot însemna că țările care nu dispun de suficiente instalații de depozitare frigorifică nu sunt în măsură să-și inoculeze populațiile în întregime, potrivit Associated Press.

AP a identificat părți din Asia Centrală, India, Asia de Sud-Est, America Latină și „toate, cu excepția unui mic colț al Africii”, ca fiind zonele care au cea mai mare nevoie de depozite frigorifice.

Dr. Alberto Paniz-Mondolfi, patolog în Venezuela, a declarat pentru AP că infrastructura țării sale poate să nu fie suficient dezvoltată pentru a vedea un vaccin livrat în zonele rurale în siguranță.

„Nu sunt optimist cu privire la modul în care vaccinul ar fi distribuit în statele interioare, deoarece nu există nici o infrastructură de niciun fel care să garanteze livrarea – sau dacă acesta este livrat, garantează conservarea adecvată la condiții scăzute”, a spus el.

Directorul național de vaccinare din Burkina Faso, Issa Ouedraogo, a declarat pentru AP că țara necesită aproximativ 1.000 de frigidere clinice suplimentare pentru depozitarea vaccinurilor împotriva coronavirusului. Doar 40% dintre centrele de sănătate au frigidere fiabile, a adăugat el.

India este, de asemenea, îngrijorată de faptul că nu va putea stoca în siguranță suficiente doze de vaccin pentru 1,3 miliarde de cetățeni, având în vedere că ar putea necesita temperaturi extrem de scăzute.

„Majoritatea, dacă nu toți actualii lideri actuali necesită lanțuri de frig extrem de stricte, ceea ce le face extrem de dificile pentru India să le pună în aplicare”, a declarat Satyajit Rath, de la Institutul Național de Imunologie (NII), pentru Press Trust din India.

Sam Roscoe, lector senior în managementul operațiunilor la Universitatea din Sussex și coleg la Observatorul Politicii Comerciale din Marea Britanie, a declarat anterior pentru Business Insider:

‘Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și USAID vor avea un rol important în asigurarea li[sei de depozitare frigorific pentru a nu se împiedica distribuirea vaccinului în întreaga lume’.

Cea mai mare provocare, regiunile cu un climat deosebit de cald și cele cu infrastructură logistică cu lanț de frig limitat

Un raport din septembrie al gigantului logistic german DHL spunea că „cerințele de temperatură vor fi probabil principala provocare” pentru lansarea vaccinului COVID-19.

„Regiunile cu un climat deosebit de cald și cele cu infrastructură logistică cu lanț de frig limitat vor reprezenta cea mai mare provocare într-un scenariu strict de distribuție a vaccinurilor”, a spus acesta.

Într-un articol din The Conversation, Anna Nagurney, profesor de management al operațiunilor la Universitatea din Massachusetts Amherst, a mai spus că lanțul de aprovizionare este în prezent capabil să gestioneze producția și lansarea a aproximativ 6,4 miliarde de vaccinuri antigripale pe an – ceea ce nu este suficient pentru lumea întreagă.

„Actualul lanț de răcire al vaccinului nu este la înălțimea sarcinii și extinderea lanțului de aprovizionare nu va fi ușoară”, a spus ea.

Covax – care este condus de Organizația Mondială a Sănătății, Gavi, Vaccine Alliance și Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – își propune să administreze două miliarde de doze celor mai săraci din lume până în 2022.

Covax – condus de Gavi, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei și Organizația Mondială a Sănătății – își propune să se asigure că vaccinurile sunt distribuite în mod echitabil în întreaga lume. Tările vor trebui să finanțeze rețelele de distribuție

Nu se așteaptă ca țările bogate să aibă probleme în găsirea banilor pentru a cumpăra vaccinuri: multe au încheiat deja oferte pentru a le cumpăra pe cele care se extind. Riscul pentru țările sărace este că țările bogate vor monopoliza aprovizionarea cu vaccinuri, așa cum au făcut-o în pandemia de gripă porcină din 2009.

Un program numit Covax – condus de Gavi, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei și Organizația Mondială a Sănătății – își propune să se asigure că vaccinurile sunt distribuite în mod echitabil în întreaga lume, țările bogate și sărace primind provizii în același timp. Programul său de finanțare a vaccinurilor pentru țările în curs de dezvoltare a strâns 700 milioane USD dintr-un obiectiv de 2 miliarde USD pentru 2020. În afară de achiziționarea vaccinurilor, țările vor trebui să finanțeze rețelele de distribuție.

Oficialii americani spun că este nevoie de aproximativ 6 miliarde de dolari în bani suplimentari pentru a ajuta statele să se pregătească pentru o lansare acolo, de exemplu. Cu toate acestea, este probabil ca cheltuielile campaniei de vaccinare să palească în comparație cu costul pandemiei: aproximativ 375 miliarde de dolari pe lună la nivel global.

Pe fondul așteptărilor privind cererea uriașă și oferta limitată, există îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi deviate ilegal. Potrivit Unicef, sunt luate în considerare noi ambalaje și tehnologii, inclusiv coduri de bare pentru urmărirea dozelor în tranzit.

Organizațiile criminale din SUA au încercat deja să facă contrabandă cu produse Covid frauduloase, etichetate greșit și neautorizate, inclusiv echipamente de protecție personală și truse de testare. Miza ar fi și mai mare cu vaccinurile.

Țările pot accesa un vaccin producându-l singuri sau cumpărându-l din străinătate. SUA își propune să producă 300 de milioane de doze până la sfârșitul anului viitor prin intermediul operației Warp Speed, în timp ce Marea Britanie își instalează propria producție prin intermediul noului centru de fabricație și inovare a vaccinurilor, care va putea produce suficiente doze pentru întreaga țară în șase luni.

Mai mulți producători de medicamente se află în prezent în etapele finale ale studiilor clinice cu vaccin.

Pfizer și BioNTech au declarat săptămâna trecută că speră să prezinte candidații lor la vaccinul ARN pentru aprobarea de urgență de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente la sfârșitul lunii noiembrie, informează gândul.ro

Citește și:

Scandal de proporții! Guvernul, propuneri controversate la Romgaz: Un controlor de trafic, un specialist în asfaltare și un angajat de la AEP

EXCLUSIV Firma mamei secretarului Violetei Alexandru solicită bani de la Guvern!

Medicul Virgil Musta, avertisment dur: ‘Secția noastră de ATI este plină. Încă nu am ajuns să alegem, dar să știți că nu suntem departe’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare