sursa foto:  mediafax.ro

Kelemen Hunor, ieșire în forță: ‘Nimeni nu vrea să vândă Ardealul, nimeni nu vrea să rupă Transilvania. Bătălia politică trebuie să rămână în anumite limite normale și acceptabile’

Vicepremierul Kelemen Hunor susține că ”nimeni nu vrea să vândă Ardealul, nimeni nu vrea să rupă Transilvania”, astfel că i-a rugat pe competitori să găsească alte teme politice ”interesante şi importante”. El consideră că ”bătălia politică trebuie să rămână în anumite limite normale şi acceptabile”.

”În 30 de ani, de fiecare dată, când în dezbaterea politică, în lupta politică internă, au fost introduse astfel de teme, noi am spus că e o greşeală uriaşă fiindcă nimeni nu vrea să vândă Ardealul, nimeni nu vrea să rupă Transilvania şi de fiecare dată i-am rugat şi eu şi colegii mei pe competitorii politici, găsiţi alte subiecte fiindcă sunt multe teme interesante şi importante pentru fiecare om şi nu ne mai băgaţi în lupta voastră internă. Anul trecut s-a întâmplat iarăşi, s-a repetat istoria. Vreau să cred că nu se va mai repeta, cel puţin la acest nivel niciodată, fiindcă nu merită nimeni, niciun om, să fie speriat cu astfel de chestiuni şi oricum, bătălia politică trebuie să rămână în anumite limite normale şi acceptabile”, a declarat Kelemen Hunor la Prima TV.

Kelemen Hunor a precizat că important, în acest moment, este viitorul, dar că trecutul nu se uită.

”Nu a existat nicio alianţă ocultă cu nimeni, asta ştia şi preşedintele Iohannis. Am discutat cu preşedintele Iohannis şi în acest moment noi ne-am întors spre viitor. Asta nu înseamnă că trecutul se uită, că nu s-a întâmplat nimic. Dar acum, în acest moment, important este să vedem ce putem să facem în această coaliţie, împreună, pentru această ţară. Eu am avut o dilemă anul trecut, dacă acea intervenţie a preşedintelui Iohannis făcea parte din lupta politică între PNL-PSD sau era o schimbare de paradigmă. Eu cred că astăzi putem spune că a fost parte a luptei politice şi nu mai mult”, a declarat vicepremierul.

Întrebat dacă în această legislatură parlamentară UDMR va depune un nou proiect pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, Kelemen Hunor a declarta că în programul de guvernare este prevăzută o lege a minorităţilor naţionale.

”În programul de guvernare există un capitol pentru minorităţi şi multe prevederi în alte capitole: învăţământ, cultură şi aşa mai departe. Şi se spune acolo un lucru, se va adopta Legea minorităţilor naţionale aşa cum prevede Constituţia României, ceea ce nu s-a întâmplat până azi. Acest proiect a fost asumat de coaliţie, că vom face acest lucru. Despre conţinut nu am discutat, despre cum va arăta, ce conţine, nu am discutat şi vom discuta la momentul potrivit, nu înainte şi nu prin televiziune”, a declarat liderul UDMR.

Întrebat, de asemenea, dacă va ţine la scaderea procentului de populaţie minoritară pentru folosirea limbii maghiare, Kelemen Hunor a subliniat că ar trebui să se ajungă la unprocent mai mic, faţă de cel din prezent.

”Există o recomandare mai veche, în care României i se recomandă să reducă acest prag, pragul de 20 la sută este mult prea mare în relaţia cu autorităţile. Ne dorim să ajungă la 10-15 la sută”, a mai declarat liderul UDMR, informează news.ro

Citește și: 

Super veste pentru acești angajați! Prin ce mod pot obține finanțare pentru cumpărarea unei case

După Irina Alexe, Lucian Bode mai aduce un pensionar special la șefia Ministerul de Interne! Pe filieră PNL, un fost comisar-șef de la Pașapoarte ajunge secretar MAI!

EXCLUSIV Meritocrație marca PNL! Un vânzător de produse din aloe, șef la Apele Române!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare