sursa foto:  bihon.ro

Această lege intră în vigoare AZI! De ce SERVICII GRATUITE vor beneficia românii, începând de sâmbătă, 27 ianuarie

Din 27 ianuarie, românii vor beneficia de anumite servicii gratuite, dat fiind că în această zi intră în vigoare Legea nr. 258/2017.

La ce se referă acest act normativ? Potrivit Legii  nr. 258/2017 privind gratuitatea unor comisioane pentru conturile de bază ale clienților, românii vor avea comisioane zero la o serie de operațiuni bancare.

Consumatorii care nu deţin un cont bancar încă, îşi vor putea deschide un cont curent de bază care va beneficia de comisioane zero la o serie de operațiuni, conform actului normativ citat.

Clienții vulnerabil vor avea comisioane gratuite la toate operațiunile aferente unui cont de bază, iar cele nevulnerabile doar la o parte dintre acestea. Conturile adiacente celui de bază deținute de același titular se vor comisiona normal de către bancă, scrie economica.net.

Directiva 92/2014, care stă la baza promulgării legii 258/2017, a fost implementată în Uniunea Europeană cu scopul de a „bancariza” întreaga populaţie din Uniune şi cu adresabilitate celor care nu au un cont bancar şi eventual au şi venituri modeste. Urmare a acestui fapt, clienţii existenţi şi potenţiali ai băncilor vor fi împărţiţi în două grupe mari: clienţii vulnerabili şi clienţi nevulnerabili, la care se vor mai adăuga clienţii bancarizaţi care au posibilitatea să opteze pentru deschiderea unui cont de bază cu comisioane zero în anumite condiţii.

Clienții nevulnerabili sunt aceia care au un venit lunar ce nu depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie sau al căror venit din ultimele 6 luni nu depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie. În prezent, în categoria clienţilor vulnerabili intră persoanele cu salariul brut de 2.497 de lei.

Ei vor beneficia, în afară de gratuitatea serviciilor ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, și de gratuitatea serviciilor de administrare de cont și a serviciilor ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici, vor fi gratuite primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit). Aceştia vor beneficia de comisioane zero pentru închiderea, deschiderea şi administrarea contului curent de bază, depunerea şi retragerea de numerar. În plus, această categorie de clienţi va beneficia şi de zece tranzacţii lunare gratuite (ordine de plată, plăţi bancare cu card online, debitare directă a contului).

În ceea ce-i privește pe clienții nevulnerabili, aceștia au gratuitate la închiderea, deschiderea, administrarea şi depunerea de cash doar în contul curent de bază. Aceștia au gratuite operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi, retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii. Și persoanele care au deja un cont bancar se pot bucura de privilegiile pe care le oferă un cont curent de bază.

Dacă nu se vor conforma, băncile vor fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. Mai mult, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei.

Vezi și Ce salariu primea CTP de la Sorin Ovidiu Vântu

A fost făcut public! Cu cât vor creşte SALARIILE

Documente EXCLUSIVE! ȘANTAJ și abuz în serviciu – acuze grave la adresa ministrului demisionar al Tineretului și Sportului

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare