sursa foto:  playtech.ro

Legea pensiilor are parte de modificări! Ce se întâmplă cu banii în cazul deceselui

Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului 2022, astfel încât moștenitorii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilon II. Până acum, cei fără loc de muncă primeau banii pe loc, iar cei angajaţi când ieşeau la pensie peste ani şi zeci de ani.

Potrivit OUG 174/2022, care a intrat în vigoare la 15 decembrie 2022, moştenitorii pot opta dacă primesc direct banii din pilonul II ai persoanei decedate sau în contul lor din pilonul II, în timp ce anterior legea prevedea că dacă moştenitorii erau participanţi la pilonul II, primeau sumele în contul lor din pilonul II, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor și doar dacă nu erau participanţi în pilonul II intrau în posesia banilor”.

Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public. (Pilonul I).

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare