atac rachete rusia ucraina kiev

Leonard Orban, fost consilier prezidențial: ‘Armele nucleare vor putea fi utilizate. Anexarea celor patru regiuni și toate demersurile făcute intern de către Federația Rusă arată o escaladare semnificativă a conflictului’

Răspunsul militar al Rusiei față de atacurile Ucrainei care încearcă să-și recupereze teritoriile pierdute va fi mult-mult mai dur, inclusiv armele nucleare vor putea fi utilizate, pe baza doctrinei militare a Federației Ruse. Iată ce crede Leonard Orban, fost comisar european și fost consilier prezidențial, care explică la RFI ce schimbă anexarea teritoriilor din Ucraina de către Rusia lui Vladimir Putin.

 

Leonard Orban spune că anexarea teritoriilor din Ucraina ocupate de către Rusia ”din punctul de vedere al Federației Ruse, e o schimbare majoră, chiar dacă aceste referendumuri organizate în cele patru regiuni nu vor fi recunoscute de nici o țară din lume, practic, aceste regiuni vor intra în componența Federației Ruse, iar răspunsul militar al Federației Ruse față de atacurile Ucrainei care încearcă să-și recupereze teritoriile pierdute va fi mult-mult mai dur, inclusiv armele nucleare vor putea fi utilizate, pe baza doctrinei militare a Federației Ruse”.

Întrebat în ce condiții ar putea folosi Vladimir Putin arma nucleară, fostul comisar european a răspuns:

”Haideți să ne uităm la doctrina militară a Federației Ruse, care spune că pot fi utilizate armele nucleare, dacă este atacat teritoriul Federației Ruse și este pusă în pericol însăși existența statului rus. Continuarea contraofensivei ucrainiene și vedem că sunt noi și noi succese ale ucrainienilor poate să fie văzută, după ce cele patru regiuni vor fi încorporate în Federația Rusă, poate să fie văzută de către Federația Rusă ca un atac care pune în pericol însăși existența statului rus. Ați văzut și declarațiile președintelui Putin, care s-a referit la utilizarea acestor arme. Am văzut și declarațiile fostului președinte Medvedev, care a fost extrem de clar din punctul ăsta de vedere”.

În opinia sa, ”și anexarea celor patru regiuni și toate demersurile făcute intern de către Federația Rusă arată o escaladare semnificativă a conflictului, practic, se cam închide ușa pentru negocieri, e vorba de o intensificare teribilă a acestui conflict și în această situație trebuie să iei în calcul toate scenariile, toate”.

Un atac nuclear din partea Rusiei?

Leonard Orban spune ce ar presupune răspunsul Occidentului la un eventual atac nuclear rus: ”Ideea e că prin utilizarea armelor nucleare, se va obține un avantaj și atunci, răspunsul trebuie să fie de așa natură încât avantajul obținut de Federația Rusă să dispară”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns hotărât, în urma a ceea ce el a numit acte de ”sabotaj” asupra conductelor Nord Stream.

Fostul comisar european Leonard Orban explică la RFI ce înseamnă declarația lui Stoltenberg:

”Avertismentul se referă la un eventual atac contra infrastructurii țărilor occidentale. Și atunci, acest atac ar fi văzut de către NATO ca un atac la NATO (…). Infrastructură critică e tot ce înseamnă energie, tot ce înseamnă telecomunicații, acea infrastructură care permite funcționarea țărilor noastre, așa cum funcționează în momentul de față și orice atac la această infrastructură va fi văzut de către NATO ca un atac la adresa NATO și atunci, evident că va exista un răspuns proporțional, asta spune secretarul general al NATO”.

Întrebat dacă în acest caz, articolul 5 al Tratatului NATO ar putea fi aplicat, fostul consilier prezidențial a răspuns: ”Da, da, evident, cu un răspuns proporțional”, conform rfi.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare