sursa foto:  jurnalulolteniei.ro

Lider PSD: ‘Eu când vorbesc de Guvern de uniune națională, poate fi un Guvern de specialiști, pe care să-l susținem în Parlament’

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că dacă Guvernul PNL va fi demis prin moțiune de cenzură, ar putea fi pus în loc un Cabinet format din specialiști care nu vor candida la următoarele alegeri.

 

Prezent la RFI și întrebat de ce ar vrea PSD să depună o moțiune de cenzură și să preia guvernarea în plină criză sanitară, Alfred Simonis a răspuns: „Un om politic sau o clasă politică responsabilă nu preia guvernarea țării atunci când îi convine electoral. Cred că datoria oricărui om politic este să ia decizii și să se implice, cu riscul de a pierde viitoarele alegeri”.

 

La remarca jurnalistului că președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va mai da guvernarea pe mâna PSD, liderul deputaților social-democrați a replicat: „Noi nu suntem o țară bananieră, în care președintele poate să spună cui dă guvernarea și cui nu o dă. Până la urmă, cetățenii României sunt cei care trebuie să hotărască cine trebuie să fie sau nu la guvernare”.

 

Atenționat că președintele este cel care desemnează premierul, Alfred Simonis a precizat: ”Desemnează premierul pe baza unei Constituții, care spune foarte clar că trebuie să desemnezi premier de la o majoritate parlamentară. Foarte clar nu spune, dar se subînțelege, e adevărat, din Constituție asta.

Altfel, întotdeauna, un președinte poate să desemneze un premier de unde vrea el și nu are nevoie de Parlament, ceea ce este o aberație. Însă țin să spun că noi am anunțat că vom depune o moțiune de cenzură în situația în care starea medicală a națiunii va permite acest lucru și starea de alertă va fi încheiată, am spus deja acest lucru. În măsura în care situația va permite o astfel de moțiune și adoptarea ei, aceasta se va depune, pentru că eu cred că România are nevoie urgentă de un alt Guvern, acesta fiind unul epuizat și moral și din toate punctele de vedere”.

 

Liderul deputaților PSD a vorbut, la RFI, și despre un Guvern de uniune națională:

„În urmă cu câteva luni, atunci când a mai picat o dată la vot Guvernul Orban, PSD a făcut o propunere care cred eu încă este de actualitate și anume un Guvern de uniune națională, cu ministere asumate din partea fiecărui partid, fiecărei forțe politice a Parlamentului, astfel încât să nu mai existe această tentație a câștigului electoral și a deciziilor luate în an electoral, în scop electoral.

Uitați-vă la situația în care suntem la șase luni de când era o simplă răceală, citez din președinte, acea declarație fiind într-un context electoral, pe vremea aceea PNL și președintele doreau să facă alegeri anticipate, indiferent de consecințe. La fel suntem și acum, luăm în derâdere anumite chestiuni și există riscul să fim într-o situație din ce în ce mai rea”.

Alfred Simonis nu exclude varianta unui Guvern de specialiști: „Eu când vorbesc de Guvern de uniune națională, nu mă refer neapărat la o guvernare cu PNL, PSD-PNL sau alte partide. Eu mă refer la un Guvern susținut de forțele politice. Poate fi unul de specialiști, poate fi un Guvern de specialiști, pe care să-l susținem în Parlament cu toții.

Nu trebuie neapărat să fie Orban și cu mine membri ai Guvernului sau eu știu, Orban și Ciolacu. Eu spun că în această situație în care există această tentație de a lua decizii din rațiuni electorale, aflându-ne cu câteva luni înainte de alegeri, să stabilim un Guvern de specialiști, care nu va candida la următoarele alegeri, pe care să-l susținem cu toții și să ia deciziile corecte în această situație de pandemie”.​

Citește și:

Trădarea anului! USR, blat cu PSD? Acuzații explozive: ‘Am încredere în mârlăniile lui Barna’

Doctorul care s-a oferit voluntar să se infecteze cu coronavirus aruncă-n aer sistemul medical: În DSP-uri lucrează cei mai proști dintre medici

EXCLUSIV În plină pandemie, rromii încalcă legea, iar jandarmii închid ochii!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare