sursa foto:  spotmedia/puterea

Liderul USR sare la gâtul lui Sorin Grindeanu: Ar fi trebuit să iniţieze demersuri în vederea scoaterii la licitaţie a spaţiilor comerciale din Aeroportul Otopeni

Liderul formațiunii USR, Cătălin Drulă, l-a criticat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru faptul că nu a scos la licitaţie închirierea spaţiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni, precizând că prelungirea contractului este ilegală.

 

 

 

 

Precizările au fost făcute la B1Tv, după ce Sorin Grindeanu a declarat că persoanele care se fac vinovate de acuzaţiile aduse de procurorii DNA trebuie să plătească şi că se bucură „că în sfârşit pare că se face ordine”.

„Păi se bucură, dar pe domnul Bogdan Mândrescu, care este secretar de stat responsabil de aviaţie – şi lumea spune că cam conduce ministerul în absenţa domnului Grindeanu – se bucură că l-a făcut secretar de stat? Că unul dintre cei din dosar, domnul George Ivan, spune Curtea de Conturi că a fost angajat la CNAB (Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, n.r.) după un concurs trucat, când era director la aeroport domnul Mândrescu. Domnul Cristian Bălan, acţionar cu domnul Lăscuţ la duty free-urile acestea, se laudă că e general SIE şi are influenţă pe lângă Grindeanu pentru prelungirea spaţiilor. Lucrurile cu spaţiile astea sunt simple. Ele trebuiau scoase la licitaţie”, a precizat Drulă.

El a menţionat că prelungirea contractului în vederea închirierii spaţiilor comerciale este ilegală, conform unei decizii a Consiliului Concurenţei, care a realizat o investigaţie pe această temă în perioada 2019 – 2021.

„Domnii aceştia mai aveau contract până la sfârşitul lui 2022. Echipa pe care am adus-o eu la Aeroportul Otopeni pregătise caiet de sarcini de lansat licitaţie, ca să fie acordate competitiv, nu prin prelungiri succesive. Termenul era mijlocul lui 2022, astfel încât până la finalul anului, când expira contractul dat dinainte, de prin 2019, pentru duty-free-uri, să fie înlocuiţi de cei care câştigă pe bune, pe un caiet competitiv. Înţeleg că nu s-a organizat nici până astăzi licitaţia. De altfel, DNA spune că domnul Ivan – sau nu mai ştiu care dintre cei din dosar – a ţinut special licitaţia, să nu îi dea drumul. Păi, ce face ministrul? Ce face domnul Mândrescu, dacă unul de acolo nu organizează licitaţia?”, a întrebat Drulă, fost ministru al Transporturilor.

Potrivit acestuia, Sorin Grindeanu ar fi trebuit să iniţieze demersuri în vederea scoaterii la licitaţie a spaţiilor comerciale, astfel încât să nu fie prelungite contractele actuale.

„Acum suntem într-o prelungire ilegală de contract, pentru că Consiliul Concurenţei a decis – e o investigaţia începută în 2019, care s-a finalizat în 2021, când eram eu la minister – şi Consiliul Concurenţei a decis că este ilegal să se mai acorde prin prelungire aceste spaţii către această firmă. Legăturile şi încregăturile, sunt documentate de către presă, ale acestor domni cu duty-free-urile şi cum ajung în minister. Şi după aceea domnul Grindeanu se miră: ‘Domnule, foarte bine că se face!’ Păi, nu! E responsabilitatea ta să te asiguri că lucrurile se întâmplă cinstit şi că nu ajung acolo toţi şpăgarii, oamenii şpăgarilor, toţi ăştia încuscriţi între ei, cu şefi de partide la PNL, de la PSD. Căutaţi, că e plină presa mondenă de botezuri, de nunţi”, a susţinut liderul USR.

Drulă a atras atenţia asupra faptului că, în cazul în care se organiza licitaţie, banii ar fi ajuns la aeroport.

„Gândiţi-vă că şpaga aceea astronomică înseamnă că banii aceia, de fapt, nu îi încasează aeroportul. Eu mă gândesc, aşa, la un calcul simplu pe care l-aş face pe hârtie, că şpaga aceea reprezintă, probabil, jumătate sau o treime din cât ar încasa aeroportul dacă ar primi ce i se cuvine. Pentru că dacă faci licitaţie, dai spaţiul cui dă mai mult aeroportului pentru spaţii. Şi ar lua aeroportul, probabil, 40 de milioane, 60 de milioane de dolari. (…) Trebuie să fie mare profitul… (firmelor, n.r.). Este o afacere foarte bună acolo şi de aceea a spus şi Consiliul Concurenţei că trebuie făcută licitaţie şi acordată competitiv”, a spus el.

Tribunalul Bucureşti a respins miercuri cererea DNA privind arestarea preventivă a lui George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), acesta fiind plasat în arest la domiciliu, într-un dosar de trafic de influenţă legat de închirierea spaţiilor comerciale la Aeroportul Otopeni.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul altor trei persoane cercetate în acest dosar.

Conform DNA, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, o persoană ar fi pretins, prin intermediul lui George Alexandru Ivan, în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

„În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, arată anchetatorii, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare