sursa foto:  Getty Images

Maia Sandu despre unirea cu România: Este puțin probabil ca acest lucru să se înfăptuiască

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis într-un interviu că în acest moment nu există suficient sprijin pentru unirea cu România și că este puțin probabil ca acest lucru să se înfăptuiască.

 

 

 

„Există sprijin pentru reunificarea cu România, dar nu este suficient. Sunt oameni care promovează această idee, dar nu sunt de ajuns. Există sprijin pentru integrarea în UE și pentru asta ne străduim”, a declarat Maia Sandu.

Totuși, președinta Republicii Moldova a subliniat că între România și Republica Moldova există o relație extrem de apropiată.

„Construim o linie de înaltă tensiune care ne va lega de România. Am început-o în 2019 când eram prim-ministru, dar construcția în sine a început când am revenit la putere în 2021. Va mai dura doi ani și este un proiect important. Plănuim să începem în curând o altă legătură pentru a construi o altă linie în nordul Moldovei, dar între timp va trebui să ne bazăm pe aceleași posibilități ca anul trecut. Știm că și atunci când cumpărăm energie electrică din România trebuia să treacă prin Ucraina, iar de fiecare dată când era bombardată rețeaua ucraineană nu puteam lua nici electricitate. Sperăm că situația din Ucraina se va îmbunătăți pentru că acea țară a fost întotdeauna un furnizor de energie electrică pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.

În acel interviu pentru Geopolitique, Maia Sandu a mai pus în discuție și Transnistria.

Aceasta speră să unească cele două maluri ale Nistrului, până în momentul în care Republica Moldova va adera la UE. Totuși, dacă acest lucru nu se întâmplă, ea consideră că nu va fi o problemă.

„Regiunea transnistreană beneficiază de regimul de liber schimb, la fel ca și restul țării, și am văzut rezultatele: două treimi din exporturile Moldovei merg către țările UE. Iar când ne uităm la regiunea transnistreană, jumătate din exporturile sale merg către UE. Astăzi, jumătate dintre cei care lucrează în străinătate din regiunea transnistreană lucrează într-o țară din UE”, a spus președinta.

De curând, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au adoptat o lege privind redenumirea limbii moldovenești în limba română. 58 din 101 deputați au votat pentru adoptarea documentului. Blocul de opoziție format din socialiști și comuniști s-a opus. În urma votului Maia Sandu a semnat legea, scrie romaniatv.net

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare