marcel bolos

Marcel Boloș revine asupra declarațiilor: ‘S-a înțeles greșit. Nu este vorba despre așa ceva’

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, susține că s-a înțeles greșit faptul că ar încuraja „turnătoria fiscală”.

Potrivit lui Marcel Boloș, „este exclus și o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și turnătoria”, precizând că este vorba despre un model american, inspirat din modelul german.

Totuși, șeful Finanțelor a vorbit în spațiul public despre faptul că persoana care sesizează ar putea primi un procent din banii veniți la buget.

Declarațiile făcute de Marcel Boloș:

Întâi de toate, s-a înțeles greșit că ar fi vorba de turnători și delaționiști. Nu este vorba despre așa ceva.

Este un model american și, dacă vreți, cu inspirație din modelul german, în care și-au pus în implementare mecanisme de avertizare a integrității fiscale anonime, în care statele au obținut mulți bani de pe urma acestor mecanisme.

Este exclus și o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și turnătoria! Eu îl văd ca un sistem foarte serios, pentru ca cei care au astfel de informații. Spre exemplu, în Grecia sunt sisteme informatice prin care poți verifica dacă bonul tău fiscal este emis de o casă de marcat care este conectată la sistemul electronic național sau poți verifica dacă codul de bare al facturii este emis din sistemul electronic.

E-factura este un mecanism extraordinar care ajută statul și m-aș bucura să îl putem implementa pentru ca prin toate aceste măsuri să nu se creeze circuite paralele, prin care noi, deși implementăm măsura de e-Factură, totuși, în paralel, sunt circuite care evită sau prin intermediul cărora se evită sistemul de e-Factură, pentru ca apoi, odată cu aceasta, să nu se plătească impozitele și taxele datorate bugetului. Ce pot să vă spun clar: de la momentul la care avem e-Factura implementată și SAF-T-ul – sistemul informatic pentru situațiile financiare – operaționalizat, cu siguranță, în următorii ani, diminuarea fenomenului de evaziune fiscală se va vedea cu ochiul liber”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare