sursa foto:  ft.com

Mare atenție dacă mergeți aici! Dacă nu sunteți vaccinat, nu veți putea intra în restaurante sau magazine

Dacă veți merge în Elveția în următoarea perioadă de timp și nu sunteți vaccinat împotriva COVID-19, vi se poate refuza accesul în mai multe locații.

 

În decembrie, organizatorii de concerte private din Elveția, care erau șomeri, au întrebat dacă li se permite să accepte doar spectatori vaccinați împotriva Covid-19, în speranța de a-și putea relua activitățile rapid. O întrebare suficient de sensibilă pentru Karin Keller-Sutter, ministrul Justiției, încât să solicite consiliere juridică experților din domeniu. Răspunsul a venit cu puțin înainte de Crăciun: brutarul, măcelarul sau stilistul tău îți pot cere cu ușurință dosarul de vaccinare înainte de a-ți permite să le treci pragul.

Proprietarii au dreptul să trateze persoanele vaccinate diferit față de cele care nu acceptă imunizarea, explică publicația Tages-Anzeiger printr-un articol intitulat „Nicio intrare în bar fără vaccinare”. Ingrid Ryser, purtător de cuvânt al Biroului Federal (Ministerul Justiției și Poliției), explică în cotidianul germanofon că „se aplică principiul autonomiei private. Este valabil atât pentru o vizită la coafor sau restaurant, cât și pentru o participare la un eveniment major”. Purtătorul de cuvânt adaugă: „Atâta timp cât nimic altceva nu este reglementat, toată lumea are libertatea de a decide cu cine să ‘semneze un contract’”.

Cu siguranță că și hotelurile, școlile de șoferi sau companiile aeriene vor face distincție între vaccinate și nevaccinate.

Iar serviciile publice vor adopta, probabil, aceeași strategie? Tot în Tages-Anzeiger, Eva Maria Belser, profesor de drept constituțional și administrativ la Universitatea din Fribourg, denunță această potențială formă de discriminare. Este urgentă nevoie de „un cadru legal, cât mai restrâns posibil, care să specifice ce se poate și ce nu”, dacă nu dorim să trăim într-o lume „în care va trebui să scoatem fișa de vaccinare în fața fiecărei brutării și a restaurantelor”. Mai ales că statul nu te poate obliga să te vaccinezi.

Pe de altă parte, deputatul liberal-radical Philippe Nantermod, intervievat de La Tribune de Genève, consideră că „toată lumea este liberă să fie vaccinată și toată lumea este liberă să nu accepte să lucreze cu oameni care nu sunt vaccinați. Cei care nu vor să fie vaccinati își pot deschide cinematografe proprii sau să organizeze evenimente separat”. Însă uită că un anumit număr de persoane pur și simplu nu pot fi vaccinate, cum ar fi femeile însărcinate sau persoanele care suferă de anumite patologii. Cu ce ​​drept ar fi discriminați?

Totuși, problema nu este una de actualitate în Eveția, încă. Deoarece cazurile de contaminare nu scad, iar rata de reproducere este din nou în creștere. Alain Berset, ministrul Sănătății, tocmai a anunțat că barurile, restaurantele, unitățile culturale, facilitățile sportive, care urmau să se redeschidă pe 22 ianuarie, vor rămâne închise cel puțin până la sfârșitul lunii februarie, conform smartradio.ro.

Citește și:

Vești proaste pentru toți românii: Din ce cauză vom scoate mai mulți bani din buzunare

Premierul Florin Cîțu ia o decizie prin care îl scoate din schemă pe omul USR-PLUS! ‘Ordinul’ a apărut în Monitorul Oficial

Operațiune fără precedent! De luni, ANAF începe marea verificare

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare