sursa foto:  npr.org

Medic: ‘În România a fost identificată deja noua tulpină a coronavirusului, cea modificată’

Profesorul Virgil Păunescu, de la Institutul OncoGen din Timișoara, atrage atenția cu privire asupra mutațiilor suferite de noul coronavirus SARS-CoV-2 și care sunt implicațiile acestor modificări asupra creării unui vaccin.

 

Virusul a suferit o mutație semnificativă în regiunea Spike, adică la acele „coronițe” ale coronavirusului, prin care acesta se „leagă” de celulele umane, atrage atenția profesorul Păunescu, citând un articol pe această temă, publicat în revista Cell. 

Această mutație se asociază cu o infecțiozitate mărită și cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea sugera o creștere a agresivității virusului, iar în România a fost identificată deja noua tulpină a virusului, cea modificată.

Dacă aceste mutații vor continua în același ritm, s-ar putea ca peste un an sau doi vaccinul să nu mai fie eficient, să fie ca în cazul gripei, în fiecare an, să fie nevoie de un alt vaccin, pentru că toate vaccinurile „țintesc” aceste coronițe ale virusului, avertizează profesorul Păunescu.

În ceea ce privește vaccinul românesc, dezvoltat la Timișoara, profesorul spune că fondurile primite până acum ajung pentru o cercetare, nu pentru un vaccin.

Noua tulpină a coronavirusului circulă în România

„Varianta inițială a virusului, denumită Wuhan D-614, a fost înlocuită de varianta G-614. Această mutație se asociază cu o infecțiozitate mărită și cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea sugera o creștere a agresivității virusului. Mutația tulpinii originale Wuhan D-614 a avut loc într-un timp foarte scurt (pentru un virus), mai exact in cursul lunii aprilie, iar cele două tulpini ale virusului coexistă în momentul de față în diverse țări și în diverse proporții, tendința fiind însa clară: de inlocuire a tulpinii inițiale.

În Europa și SUA, tulpina nouă, G-614, a înlocuit aproape în totalitate varianta inițială Wuhan D-614.

În prezent au fost făcute publice 75,000 de genomuri, dintre care 112 sunt din România. Analiza mutațiilor secvențelor din România a identificat 25 de mutații de aminoacizi în 19 poziții distincte, aceste mutații arată că în țara noastră circulă varianta G-614, nou-venită, probabil, din Italia sau Spania.

Institutul Cantacuzino din București a publicat în data de 7 iulie 2020 un articol în care sunt prezentate alte 18 secvențe de coronavirus care au suferit mutații. Acestea de asemenea, prezentând noua variantă a virusului.

Noua variantă produce o încărcătură virală mai mare la pacienții infectați, lucru care ridică semne de întrebare privind posibila creștere a contagiozitatii și gravității bolii.

Colectivul de Bioinformatică al Centrului OncoGen, Timișoara, analizând mutațiile din România, a constatat că virusul are o afinitate de legare mai mare cu receptorul ACE2 de pe celule umane, ceea ce îi conferă noii variante de virus un avantaj infecțios față de tulpina inițială (adică infectează mai ușor și mai rapid celule țintă)”, explică Institutul OncoGen, într-un comunicat.

Cum va influența acest lucru crearea unui vaccin?

„La un moment dat – în momentul de față nu este cazul – dacă aceste mutații continuă într-un ritm atât de rapid, s-ar putea ca, peste un an-doi, virusul să aibă o structură atât de diferită față de cel de acum, încât vaccinurile să nu mai fie eficiente, să fie ca la gripă – în fiecare an să fie un alt vaccin”, atrage atenția profesorul Virgil Păunescu.

Profesorul mai explică și că „vaccinurile care sunt deja în pregătire nu sunt încă afectate de mutațiile care au fost depistate până în prezent. Dacă mutațiile continuă în ritmul ăsta, s-ar putea să se ajungă în situația în care unele dintre ele să nu mai fie eficiente. Nu știm, în funcție de tehnologie, toate vaccinurile țintesc această regiune formată din 1.300 de aminoacizi și, dacă aceasta se schimbă suficient de mult, sigur că va fi o problemă. Dar nu știm când și dacă”, conform celor de la Newsweek România.

Întrebat dacă ar trebui să ne alarmăm acum, profesorul Virgil Păunescu a răspuns: „Nu, dar eu rămân la părerea mea: omenirea subestimează acest virus”.

Citește și:

Prof.dr. Virgil Păunescu: ‘Vaccinul românesc anti-COVID este sabotat din toate părțile, dar mai ales de către cei aflați la guvernare’

Marcel Vela continuă revoluția! Se modifică uniformele polițiștilor!

Audio. Un infecat cu coronavirus, scandal fără precedent cu DSP: ‘De ieri nu am mai avut niciun simptom. Până ieri am avut o răceală ușoară’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare