coronavirus covid vaccin

sursa foto:  nytimes.com

Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Decesele vor fi la persoanele în vârstă sau cu boli cronice. Este importantă vaccinarea copiilor și a tinerilor pentru a reduce circulația virusului’

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a vorbit despre importanța vaccinării, mai ales după apariția variantei omicron.

 

Care sunt cifrele la zi ale vaccinării în România?

„Avem peste 15 milioane de doze de vaccin administrate. Sunt peste 7,7 milioane de români vaccinați cu cel puțin o doză. Avem 7,5 milioane de români vaccinați complet. Sunt 45% vaccinați cu cel puțin o doză din populația de peste 12 ani. Avem puțin peste 40% rată de vaccinare din populația totală a României. Ne apropiem de o rată de 50% de vaccinare în populația de peste 18 ani. Sunt 1,6 milioane de doze booster deja efectuate. La oamenii de peste 50 de ani, rata de vaccinare este de peste 50%. La oamenii de peste 80 de ani, rata de vaccinare este de 25-30%. Decesele vor fi la persoanele în vârstă sau cu boli cronice iar răspândirea va fi făcută de persoanele active. Paradigmele se vor modifica dacă Omicron schimbă tot. În sistemul medical suntem la peste 80% rată de vaccinare. Vaccinarea este mai mare la medicii care au îngrijit pacienți COVID. Vaccinarea la asistenți medicali este de 50-60% iar la brancardieri sub 50%. Vaccinarea în învățământ este de 65%”, a declarat medicul la Aleph News.

Mai multe state europene trec deja la vaccinarea copiilor, la fel ca SUA.

Președintele CNCAV a vorbit și despre vaccinarea copiilor, dar și despre testele cu salivă introduse în școli: „Testele cu salivă au un rol de screening. Testele PCR sunt gold standard. Testele cu salivă sunt o măsură ușor aplicabilă și vor reduce transmisibilitatea. Dar doar testarea nu va rezolva problema. Trebuie și celelalte măsuri. Datele din 10 țări europene arată o rată de spitalizare la copii de 6 persoane din 1000. Rata de internare în ATI la copii este de 6 persoane din 10.000. Bolile cronice la copii au crescut de 12 ori riscul de spitalizare și de 19 ori riscul de internare la ATI. În România, având o rată mică de vaccinare, impactul vaccinării copiilor în populația adultă nu va fi mare. Ca să limitezi transmisia delta, rata de vaccinare ar trebui să fie de peste 90%. Vaccinul pentru copiii de la Pfizer este bun pentru cei cu afecțiuni cronice. Este importantă vaccinarea copiilor și a tinerilor pentru a reduce circulația virusului. În mod firesc, trebuie să vaccinăm cu prioritate populația adultă și vulnerabilă. În SUA, sunt peste 3 milioane de copii vaccinați”.

Vezi și:

Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare