sursa foto:  g4media.ro

Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Tulpina africană are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă’

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare COVID-19, atrage atenția că tulpina africană are capacitatea ”de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum și de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă”.

 

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global „foarte ridicat” de valuri de infecție care ar putea avea „consecințe grave” în unele zone, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform Reuters.

Agenția a îndemnat cele 194 de state membre să „se asigure că există planuri” pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

Întrebat ce știm până acum despre această variantă şi ce măsuri am putea lua pentru prevenție medicul Valeriu Gheorghiță a precizat:

Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate.

Omicron poate genera reinfectarea

Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției„, a spus dr. Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Vezi și:

Tulpina africană ar putea distruge Crăciunul și Revelionul românilor. Adrian Marinescu: ‘Riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor’

Dr. Tudor Ciuhodaru: ‘Noi vorbim despre pașapoarte verzi în contextul în care se vede și aici că vaccinații pot fi infectați și pot transmite boala’

Dr. Octavian Jurma avertizează: Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, vă imaginați ce ravagii poate face Omicron

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare