sursa foto:  Pixabay.com

Milioane de români loviți de la 1 aprilie 2024. Majorarea prețurilor a fost deja anunțată în mod oficial

Vești proaste pentru fumătorii din România! Ministerul Finanțelor a decis să mărească nivelul accizei pentru țigări. Astfel, de la 1 aprilie 2024, prețul unui pachet de țigări va fi majorat.  

Încă de la începutul acestui an, fumătorii din țara noastră au primit o lovitură neașteptată, prețul țigărilor fiind majorat. Totuși, valul de scumpiri nu se oprește aici. Ministerul Finanțelor a mărit din nou nivelul accizei pentru țigări, astfel că de la 1 aprilie, milioane de români vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru un pachet de țigări.

(CITEȘTE ȘI: Se recalculează pensiile în România. Creșterile veniturilor pot fi și de 90 la sută în unele cazuri)

Se scumpesc din nou țigările

După ce în luna ianuarie prețul țigărilor a fost majorat, o nouă creștere de preț se va aplica începând cu data de 1 aprilie 2024. Potrivit Ordinului MF 265/2024, publicat in Monitorul Oficial, în intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, acciza specifică pentru țigări va fi de 543,81 lei la fiecare 1.000 de țigări. Se poate observa o creștere față de nivelul actual de 540,938 lei la fiecare 1.000 de țigări, ce a fost stabilit conform Legii nr. 296/2023, valabilă până la 31 martie 2024.

Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigărilor destinate consumului. Următoarelor prevederi stabilesc modul în care se aplică acest procent:

  • 12% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;
  • 11% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;
  • respectiv 10% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, începând cu 1 aprilie 2025.

Accizele pe țigări constituie o sursă importantă de venituri pentru Guvern. În general, banii proveniți din accize sunt utilizați pentru finanțarea diferitelor programe și servicii publice, cum ar fi sistemul de sănătate, educația, dar și alte proiecte de infrastructură.

Totodată, accizele pentru țigări sunt stabilite în conformitate cu standardele internaționale si directivele Uniunii Europene ce vizează taxarea produselor din tutun.

Val de scumpiri încă de la începutul anului. Aproape 4 milioane de români au fost afectați

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în anul 2022, procentul de fumători în România era de 19,8% din populația țării. Cum numărul total de locuitori ai țării noastre, în același an, a fost de 19,66 milioane, numărul de fumători în România fost de aproximativ 3.892.535 de persoane.

În luna ianuarie a acestui an, prețul țigărilor a fost majorat cu 1 leu. În prezent, un pachet de Vogue se vinde la prețul de 27,5 lei, un pachet de Pall Mall costă 25,5 lei, un pachet de Chesterfield se vinde cu 22 de lei. Creșterea prețurilor a fost influențată de majorarea accizelor, determinând astfel producătorii să ajusteze prețurile.

Prin creșterea prețului țigărilor, guvernele încearcă să reducă pe cât posibil consumul de tutun, protejând astfel sănătatea publică.

(NU RATA: Salariile femeilor din România le-au depășit pe cele ale bărbaților. Moment istoric în domeniul economic din țara noastră)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare