sursa foto:  Bugetul.ro, Pexels

Ministerul Familiei a făcut anunțul: S-a dat startul procesului de creditare a programelor StudentInvest şi FamilyStart

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță demararea procesului de creditare a celor două programe guvernamentale, Student Invest și Family Start, care sunt destinate să fie un sprijin financiar pentru studenți sau familii.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a transmis marți pe Facebook că a fost demarat procesul de creditare a celor două programe guvernamentale, Student Invest și Family Start. Potrivit ministerului, semnarea convenției dintre Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Finanțelor și Fondul Român de Contragarantare face ca cele două programe să fie din nou la dispoziția studenților și tinerelor familiilor. Prin urmare, băncile cărora le-au fost repartizate plafoane de garantare disponibile în 2024 pot primi și analiza solicitările potențialilor beneficiari și să acorde de la caz la caz creditele dorite.

Student Invest și Family Start sunt destinate să fie un sprijin financiar pentru studenți sau familii prin acordarea de împrumuturi de maxim 75.000 lei, respectiv maxim 150.000 lei, cu garanții, dobânzi și comisioane aferente creditelor, subvenționate de stat. Pentru anul 2024 plafoanele de garantare a celor două programe au fost stabilite la aceeași sumă, respectiv 250 de milioane pentru StudentInvest și 250 de milioane pentru FamilyStart. De asemenea, pentru acest an s-a stabilit un fond maximal pentru 5556 de beneficiari în cazul programului StudentInvest, respectiv 4375 de beneficiari în cazul programului Family Start. Fondul maximal se acordă anual, în limita sumelor aprobate în bugetul MFTES. Fiecare bancă va deschide programele de finanțare în cursul lunii martie, în concordanță cu regulile proprii de aplicare ale programului.

Vezi și: Vești bune pentru tineri și studenți! Ministerul Familiei pune la bătaie 3 milioane de lei!

Regulile de acordare a banilor prin Family Start și Student Invest se schimbă

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a emis un ordin prin care a modificat regulile de finanțare în programele StudentInvest și FamilyStart. Modificările includ reducerea numărului maxim de potențiali beneficiari pentru programul StudentInvest, în timp ce programul FamilyStart va putea avea un număr mai mare de beneficiari în acest an. Potrivit documentului, calificarea pentru finanțare este condiționată de deținerea cetățeniei române și de domiciliul pe teritoriul României.

Documentul stabilește limitele de garantare pentru cele două programe, plafonul fiind fixat la 250 de milioane de lei pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, precizează numărul de beneficiari pentru acest an. Astfel, conform noilor reglementări, programul StudentInvest va avea un număr maxim de 5.556 de beneficiari, în scădere față de 6.300, în timp ce programul FamilyStart va putea avea cel mult 4.375 de beneficiari, comparativ cu 4.200 câți erau în anul precedent. Conform ordinului emis, doar persoanele fizice care dețin cetățenia română și au domiciliul în România se pot califica pentru aceste programe.

Cele două programe sunt reglementate prin OUG 95/2022:

Student Invest

  • vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 40 de ani, cuprinși în instituțiile de învățământ superior din România;
  • valoarea maximă a creditului – 75.000 lei.

Family Start

  • vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 45 de ani, care își întemeiază o familie și/ sau persoanele care formează o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă;
  • valoarea maximă a creditului – 150.000 de lei;
  • plafonul de venituri ce permite participarea în program – venitul net pe membru de familie este de până la 6.000 lei, respectiv de până la 7.500 lei pentru familiile monoparentale

Vezi și: Scandal de proporții la UMF Timișoara! Studenții au lipit afișe în tot orașul cu numele profesorilor care iau șpagă

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare