sursa foto:  stiridecluj.ro

Ministrul Muncii a semnat acordul- O nouă categorie de români va beneficia de această pensie

Veste bună pentru o categorie de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi a semnat un acord important care îi va ajuta.

Este vorba despre românii care au acumulat perioade de lucru și au contribuit la sistemul de pensii atât în România, cât și în Statele Unite, care se vor putea bucura de cumularea acestor perioade.

Ministrul Muncii Marius Budăi și ambasadorul SUA în România Kathleen Kavalec au semnat joi un acord cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, documentul permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.

Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.

După semnare, acordul urmează să fie ratificat prin lege de Parlamentul României, scrie Mediafax.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare