Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a precizat că la nivelul Guvernului nu se ia în calcul ideea trecerii la învăţământul online pentru realizarea de economii la consumul de energie.
Întrebat marţi seară, dacă la nivelul Guvernului se discută despre posibilitatea adoptării unor măsuri precum trecerea la învăţământul online sau de raţionalizare a consumului de energie în instituţiile publice, ministrul Muncii a răspuns că, în urma discuţiilor din Guvern, s-a decis că este exclusă posibilitatea trecerii la şcoala în sistem online.
”Discuţiile de astăzi, din Guvern, de până la această oră, sunt că este exclus învăţământul online. Până acum, discuţiile între noi au fost foarte clare: exclus învăţământul online. Dacă vorbim de eficientizare, eu cred că asta este în grija noastră, a conducătorilor, sau trebuie să fie în grija noastră, a conducătorilor de instituţii permanent. Eu nu vorbesc de procente, nu sunt specialist în energie. Aşa, ca să vorbim plastic, că tai 10% din ceva e foarte uşor, dar ca să realizezi, e alta. (…)
Chestiunea este în felul următor: eu cred şi sunt convins de acest crez, că fiecare şef de instituţie, atunci când discutăm de instituţii publice şi când discutăm de bani publici nu avem nevoie de o criză energetică, de o criză financiară ca să luăm pe cât posibil, toate măsurile pentru a chivernisi, aşa cum este corect, banul public. (…) Nu există în Guvern nicio gândire pentru şcolile online, nu există în Guvern nicio gândire de a închide lumina sau nu într-o instituţie publică în acest moment. Avem, într-adevăr, în Guvern discuţii despre cum să eficientizăm consumul. Asta nu este rău”, a declarat Marius Budăi, la România Tv, citează news.ro.
El a precizat că ”refuză să creadă” că România se va întoarce la ”situaţia din anul 2020-2021”.
El a explicat că la Ministerul Muncii au fost montate prize inteligente, corpuri de iluminat cu senzori de mişcare, cheltuieli care pe termen mediu se vor amortiza.
Budăi a mai spus că nu a avut nicio solicitare din partea primului ministru sau vreo decizie în Guvern prin care să fie trimise note sau adrese instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii pentru a ”stinge lumina” în anumite intervale orare.