sursa foto:  nato.mae.ro

Mircea Geoană: ‘Sperăm în continuare să descurajăm Federația Rusă. Nu sunt motive de îngrijorare pentru cetățenii României’

Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO, a afirmat că, pentru români, chiar dacă va începe un război între Rusia și Ucraina, nu sunt motive de îngrijorare.

Totodată, Geoană a precizat că, în continuare, NATO speră să descurajeze Federația Rusă, pentru a nu se repeta episodul din 2014, când a ocupat Crimeea.

„Sperăm în continuare să descurajăm Federația Rusă, în ipoteza în care ar dori să repete ceea ce s-a întâmplat în 2014 când a ocupat ilegal Crimeea și când a început acest război care continuă în estul Ucrainei.

Această perioadă, pentru noi este una în care vrem, și suntem foarte activi în a promova o soluție politică, diplomatică cu Federația Rusă. În urma întâlnirii de la Geneva între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, vom trimite săptămâna viitoare propuneri în scris către Federația Rusă, pentru a continua dialogul în Consiliul NATO – Rusia, deci sperăm în continuare ca această ipoteză, pe care nu o putem exclude, să nu se întâmple, și încercăm să transmitem mesaje de natură diplomatică și de dialog către Federația Rusă, dar și mesaje cu privire la severitatea răspunsului nostru dacă această eventualitate s-ar putea concretiza

Vreau să spun încă o dată că din punct de vedere al țărilor NATO, în cazul României, în cazul Flancului Estic, în zona Mării Negre, nu sunt motive de îngrijorare pentru cetățenii României, sau pentru alți cetățeni care fac parte din NATO.

Asta nu înseamnă că Ucraina, care este un partener NATO, nu este membru al NATO, este un subiect pe care noi îl tratăm cu lejeritate, și încă o dată vreau să transmit un mesaj de apreciere, cu privire la modul extrem de reținut și neprovocator în care liderii de la Kiev au acționat și reacționat în această perioadă foarte complicată. Am avut aici lideri ucraineni, secretarul general a vorbit cu președintele Zelenski în urmă cu câteva zeci de ore și le-am spus: „Felicitări pentru faptul că nu intrați într-o logică de escaladare de declarații”. Pentru că declarațiile Federației Ruse au fost extrem de agresive. De aceea, deși Ucraina nu este membru NATO, avem o obligație politică și morală să îi sprijinim, asta și facem, dar în același timp este o diferență foarte clară între un partener al NATO și țări membre NATO, iar din punct de vedere al țărilor NATO, Articolul 5 funcționează. Observați măsuri de creștere a prezenței militare și a descurajării pe Flancul Estic, inclusiv în România și în zona Mării Negre. Deci NATO este o forță formidabilă, o forță defensivă și care își arată încă o dată validitatea și utilitatea pentru toate țările NATO, inclusiv pentru România”, a afirmat Geoană, la Digi 24.

Vezi și Mircea Geoană reacționează după ce Rusia a cerut retragerea NATO din România: ‘Nu este problema lor! Așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare