sursa foto:  newsmaker.ro

PNL-ul face impozie după alegerile locale! Scrisoare către Ludovic Orban! Se cere dizolvarea

Scrisoare către premierul și președintele PNL, Ludovic Orban! Liberalii din garda veche a PNL Galaţi cer conducerii centrale a partidului dizolvarea conducerii filialei judeţene şi numirea unei echipe interimare care să coordoneze viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare.

Potrivit cotidianului local „Viaţa liberă„, autorii scrisorii acuză ruptura totală dintre conducerea filialei şi membrii de partid, decizii discreţionare, îndepărtarea celor mai mulţi membri, recompensarea unor apropiaţi pe criterii care ocolesc standardele eticii politice, dar şi amatorismul şi diletantismul care au dus la eşecul PNL în alegerile locale şi la victoria PSD. Mesajul este adresat, deopotrivă, şi colegilor de partid care împărtăşesc valorile tradiţionale liberale şi care îşi doresc ca PNL să revină acolo unde îi este locul pe eşichierul politic.

Înainte de a realiza o radiografie profundă a modului defectuos în care este condusă filiala judeţeană a PNL Galaţi şi a felului în care a fost gestionată campania electorală, semnatarii scrisorii precizează din start că nu doresc nicio funcţie în administraţia centrală sau locală în instituţiile locale, deconcentrate sau în structurile parlamentare, tocmai pentru ca demersul lor să nu fie perceput „ca o vulgară luptă pentru putere şi interese”.

„Suntem pe un drum greşit”

„Ceea ce ne preocupă este destinul Galaţiului şi al gălăţenilor precum şi al PNL, partid în care am activat de-a lungul timpului şi ale cărui valori le împărtăşim. Considerăm că este de datoria noastră să atragem atenţia şi să ne manifestăm nemulţumirea faţă de actuala situaţie a organizaţiei PNL Galaţi, în special prin prisma rezultatelor ultimului scrutin electoral”, scriu liberalii. Aceştia se adresează şi colegiilor de partid, de care îi leagă o lungă şi prietenoasă colaborare, într-un spaţiu politic dominat de 30 de ani de forţele de stânga. „Ne adresăm, deopotrivă, şi conducerii centrale, căreia, fără eforturi, îi va fi greu să nu observe că la Galaţi suntem pe un drum greşit. Ruptura totală dintre conducerea filialei şi membrii de partid, decizii discreţionare, îndepărtarea celor mai mulţi membri, recompensarea unor apropiaţi pe criterii care ocolesc standardele eticii politice, sunt numai câteva dintre cauzele care au împins partidul într-un colţ sumbru al vieţii politice”, acuză seniorii liberali.

Fără candidat PNL la Primărie

Garda vechilor liberali acuză amatorismul şi lipsa de experienţă politică care au marcat campania electorală recentă. „O idee lăudabilă în esenţă, unificarea dreptei, aplicată fără profesionalism, a stat la baza eşecului înregistrat”, reclamă liberalii din garda veche. Aceştia acuză lipsa unui candidat propriu al PNL la funcţia de primar al Galaţiului, candidat a cărui desemnare a mimat-o liderul Stângă.
„Susţinerea la funcţia de primar a unei persoane lipsite de notorietate locală, cu procente mai mici în sondaje decât alţi membri de partid, un program electoral neatractiv, lipsit de elemente liberale, o campanie electorală judeţeană axată pe muşchi încordaţi, pe pumni încleştaţi şi priviri sumbre au demobilizat electoratul liberal”, afirmă liberalii.

Pumnul lui Moroşanu, mese cu interlopii şi un Rodeanu neconvingător

Desemnarea în fruntea listei pentru Consiliul Judeţean a unui candidat străin de Galaţi, Cătălin Moroşanu, pumnul ridicat care a înlocuit simbolurile tradiţionale liberale, fotografiile surprinse la mesele cu indivizi controversaţi, cu faimă de interlopi, lipsa de consistenţă şi de implicare a USR şi a candidatului Bogdan Rodeanu, sunt printre capetele de acuzare aduse actualei conduceri a PNL Galaţi. De altfel, explică seniorii liberali, Rodeanu şi Stângă nu au funcţionat ca o adevărată echipă a dreptei unite. Apariţiile lor publice împreună au fost doar de conjunctură.
De asemenea, numirea unor persoane fără experienţă la conducerea instituţiilor deconcentrate, dar şi lăsarea multora dintre acestea în gestiunea PMP au atras criticile gărzii liberale vechi.

Consecinţe ireparabile

„Urmare a tuturor a fost cea mai scăzută prezenţă la vot din ultimii 30 de ani. A acuza electoratul de dezinteres este pur şi simplu o scuză penibilă, dacă ne gândim că acelaşi electorat, la europarlamentare şi prezidenţiale, a acordat PNL şi USR un număr dublu de voturi faţă de PSD. Rezultatul acestui diletantism este că PSD are conducerea celor două instituţii, Primăria Galaţi şi Consiliul Judeţean, şi majorităţi confortabile în forurile deliberative locale, rolul PNL fiind mai mult decorativ”, scriu liberalii din garda veche.

Soluţia liberalilor de carieră

„Credem că singura soluţie în perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare este dizolvarea conducerii filialei, numirea unei conduceri interimare care să coordoneze viitoarea campanie. Credem, de asemenea, că o discuţie cu cineva cu putere de decizie din conducerea centrală ar putea fi o soluţie benefică”, se arată în finalul scrisorii.
Pe surse, noi am aflat şi cine sunt cei pe care liberalii din garda veche sunt gata să-i propună în discuţia cu factorii de decizie de la centru. Propunerea lor pentru funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PNL Galaţi este dr. Paul Ichim, fost senator şi unul dintre cei mai activi liberali, chiar dacă a fost tras pe tuşa partidului. De-a lungul campaniei electorale, chirurgul Paul Ichim a fost şi unul dintre cei mai virulenţi critici ai derapajelor echipei lui Stângă. Iar cel care, în opinia liberalilor din convingere, nu din conjunctură, ar putea să coordoneze cu succes campania electorală, să readucă PNL la adevărata imagine şi să transmită alegătorilor adevăratul mesaj liberal este Paul Găvănescu, cel mai activ consilier local pe care l-a avut PNL în mandatul trecut, şi, deopotrivă, de departe unul dintre cei mai obiectivi contestatari ai PSD. Din păcate, la fel ca dr. Ichim, Găvănescu a fost tras pe tuşă.

Cine îşi asumă acest demers

Printre cei mai cunoscuţi semnatari ai scrisorii sunt: Mihai Capră, Mihai Turcu, Marian Băilă, Vasile Pârlog, Sandu Traian, Alexandros Galiaţatos, Paul Ichim, Victor Paul Dobre, Ion Cordoneanu, Tania Bogdan, Nicuşor Ursu, George Kramer, Bogdan Manea, Ion Dumitru, dar şi mulţi alţii, inclusiv primari PNL.
Miercuri dimineaţă, documentul va ajunge pe biroul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, iar decizia îi va aparţine. Liberalii din garda veche îşi doresc reclădirea filialei PNL şi speră ca Ludovic Orban să îi sprijine în acest demers. De decizia pe care o va lua Orban va depinde practic rezultatul pe care PNL Galaţi îl va obţine la alegerile parlamentare din decembrie.Referitor la toate aceste puncte de vedere exprimate cu vehemenţă şi curaj de vechii liberali, aşteptăm declaraţiile senatorului George Stângă, liderul PNL Galaţi.

Printr-o postare pe pagina sa publică de Facebook, deputatul Victor Paul Dobre se delimitează de scrisoarea publicată de cotidianul „Viaţa liberă” făcând următoarele precizări: „Nu am semnat nicio scrisoare publică. Orice părere aș avea privind activitatea filialei mi-o voi exprima, ca de fiecare dată, doar în cadrul forurilor statutare ale partidului. Am respectat și voi respecta dreptul la opinie al fiecărui coleg membru al partidului”.

Vezi și

EXCLUSIV S-a lăsat cu bătaie după votare! Acuze dure: ‘Oamenii primarului PNL l-au desfigurat’

E oficial! Schimbare radicală la Legea pensiilor, publicată în Monitorul Oficial! Ce beneficii apar

Bursa zvonurilor: Cât a costat un vot la aceste alegeri (SURSE)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare