sursa foto:  vol.at

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘Singurul argument care l-ar putea face pe Nehammer să cedeze în problema Schengen ar fi cel legat de alegerile anticipate’

Politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice (SNSPA), a afirmat că rezultatul alegerilor din Austria nu reprezintă un dezastru pentru cancelarul Nehammer. 

 

Partidul lui Nehammer a ieșit pe primul loc. Este la o distanță de 17 procente față de Partidul Libertății (FPO). A vorbi despre o înfrângere în condițiile acestea este cel puțin bizar. Este adevărat au pierdut majoritatea, au obținut cu 10 procente mai puțin. Dar nu este nici o surpriză. Toate sondajele de opinie din luna octombrie încoace indică că Partidul Popular (OVP) se află pe undeva pe la 40%. Din punctul meu de vedere, strategia lui Nehammer și a popularilor de a se centra pe problema migrației nu a fost un eșec, contrar a ceea ce susțin unii comentatori sau politicieni români. Nehammer nu și-a făcut niciodată iluzia că va câștiga pentru că pentru el era important să transforme Partidul Socialist într-un perdant al acestor alegeri. Cel puțin până în momentul de față, a reușit.

Este vorba despre o gândire tactică pentru alegerile din 2024, alegerile federale. Dacă atunci Partidul Libertății obține un scor foarte bun nu va putea forma guvern, în primul rând pentru că nu au președintele. Acesta negociază formarea guvernului. Deci popularii pot să-și mențină, cu sau fără Nehammer, leadershipul și să aibă primul ministru. În plus, ei ar putea recupera între timp procente. Pentru ei era important să iasă dintr-o perioadă foarte dificilă de criză. Nimeni nu se aștepta, dar Nehammer a reușit să stabilizeze partidul dintr-o cădere care părea să nu se mai oprească.

Problema migrației s-ar putea să devină prioritară în campaniile politice viitoare. Vom vedea ce se va întâmpla la următoarele alegeri din martie și aprilie. Problema lui Nehammer era să trimită Partidul Socialist în corzi, astfel încât acesta să nu poată forma guvernul anul viitor. România și Bulgaria sunt de fapt sacrificate în această luptă internă pentru că Schengenul este o problemă colaterală”, a spus politologul.

Întrebat dacă în acest context ne mai putem aștepta la o schimbare de atitudine din partea cancelarului Nehammer, Cristian Pîrvulescu a spus că există un singur lucru care l-ar putea determina pe Nehammer să cedeze în problema Schengen.

În niciun caz. Fiind parțial validată nu se va schimba. Mai mult decât atât, marja de manevră a lui Nehammer devine mică, în condițiile în care Partidul Libertății devine atât de important. Perioada aceea, fereastra dintre martie și august, adică după alegerile din Salzburg și până când începe campania pentru alegerile legislative, devine foarte greu de folosit. Nu imposibil, dar foarte greu de folosit.

Trebuie foarte bine pregătit dosarul, inclusiv cu o coordonare, dacă se poate cu președintele Austriei și cu Partidul Ecologist care se află la guvernare alături de Partidul Popular. Din punctul meu de vedere, singurul argument care l-ar putea face pe Nehammer să cedeze în problema aceasta ar fi cel legat de alegerile anticipate. Acestea nu sunt în acest moment în favoarea Partidului Popular. Acesta din urmă are nevoie de încă un an de relativă stabilitate pentru a putea să recupereze suficient”, a mai spus politologul, conform psnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare