sursa foto:  presidency.ro

Prietenul lui Klaus Iohannis, abonat la contracte cu instituțiile conduse de PNL! Înțelegeri și cu SRI și SPP

Prietenul președintelui Klaus Iohannis, Michael Schmidt, controlează mai multe firme în România, cele mai importante dintre acestea fiind Automobile Bavaria SRL, care este și importator BMW în România, MHS Trucks&Bus SRL și MHS Truck Services.

Toate aceste trei firme au avut contracte cu Statul Român, informează Europa Liberă. Sursa citată a dezvăluit ce contracte a avut Schmidt cu instituțiile conduse de membrii PNL.

Din decembrie 2020, liberalul Lucian Bode a preluat Ministerul de Interne.

Recent, Poliția Română a semnat un contract-cadru cu Automobile Bavaria, pentru achiziționarea a unui număr minim de 300 și maxim de 600 de BMW-uri. După cum a precizat Poliția, prețul per unitate este 32.000 de euro, fără TVA, în condițiile în care prețul de catalog este de peste 38.600 de euro, fără TVA

Pe lângă acest contract, Automobile Bavaria mai câștiga, pe 19 noiembrie 2021, și o licitație de furnizare autovehicule în valoare de 2 milioane de lei pentru Direcția Generală Anticorupție, din cadrul MAI. În iulie 2021, Direcția Generală Anticorupție acordă un contract de furnizare autovehicule în valoare de 818.409 de lei către Automobile Bavaria.

De asemenea, și Inspectoratul General pentru Imigrări, o altă instituție aflată în subordinea lui Bode, a semnat un contract cu o firmă deținută de Schmidt, anume MHS Trucks&Bus. Conform sursei citate, În aprilie 2021, instituția acordă către MHS Trucks&Bus un contract de 2,1 milioane de lei pentru achiziționarea a două autocare pentru transportul solicitanților de azil.

Cu Bode șef la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicațiilor,P oșta Română, aflată în subordinea Comunicațiilor, a încheiat în iunie 2020 și în aprilie 2021 două contracte de servicii de reparații pentru autovehicule MAN cu o valoare cumulată de 8,2 milioane de lei cu MHS Service.

De asemenea, Romsilva, din subordinea Ministerului Mediului, acordă în perioada iunie-octombrie 2020 două contracte către MHS Truck&Bus în valoare cumulată de 2 milioane de euro. Regia cumpără două autobasculante dotate cu benă și macara.

Romsilva a fost condusă din februarie 2020 de Codruț Bîlea, iar din iunie de Teodor Țigan. Ministrul Mediului în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2020 a fost Costel Alexe, liderul PNL Iași. Pe 12 septembrie 2019, Secretariatul General al Guvernului (SGG) acordat MHS Truck&Bus un contract de 309.000 de lei pentru un autocamion de transport marfă destinat Administrației Naționale a Rezervelor de Stat. Andreea Lambru este șefa SGG în perioada licitației. Ea a intrat în politică prin PNL, fiind sprijinită de Radu Stroe.

Senatul României încheie în iulie 2019 un contract de „achiziție 6 autoturisme hibrid-tip limuzină” cu Automobile Bavaria cu o valoare totală de 918.000 de lei. Călin Popescu Tăriceanu era președintele Senatului (martie 2014-septembrie 2019) în momentul în care licitația a fost pregătită și apoi când a fost desemnat câștigătorul concursului de oferte.

Conform Europa Liberă, și SRI, și SPP au încheiat contracte cu firmele lui Schmidt. În iunie 2016, Serviciul de Protecție și Pază (UM 0149 București) încheie un acord cadru de furnizare de autoturisme destinate transportului demnitarilor, escortei, însoțirii coloanelor oficiale si pentru asigurarea de misiuni specifice. Valoarea înțelegerii este de 2,3 milioane de euro, iar contractul a fost acordat prin negociere accelerată. Serviciul de Protecție și Pază este practic în subordinea Președintelui României – principalul scop al acestui serviciu este protecția lui Klaus Iohannis și a Palatului Cotroceni, reședința prezidențială. SPP a mai achiziționat în octombrie 2020 de la MHS Truck&Bus o „autospecială platformă transport auto, autocamion transport materiale, platforma cu nacela, autospecială K9 și cabină transport câini”, în schimbul a 441.000 de lei.

În 20 octombrie 2020, SRI încheie un contract cu Automobile Bavaria în valoare de 323.000 de lei pentru furnizare autospeciale de intervenție/protecție antiteroristă tip M1 (autoturism teren).

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare