sursa foto:  telegrafonline.ro

Protecția Consumatorului câștigă o nouă bătălie cu băncile! Lovitură pentru instituțiile bancare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) le dă o nouă lovitură băncilor din România. ANPC a câștigat un proces cu OTP Bank, hotărârile instanței urmând a se aplica tuturor instituțiilor bancare.

OTP Bank a utilizat clauze abuzive în contractele de credit ipotecar încheiate înainte de 2010. Decizia îi aparține Curții de Apel București (CAB), care a menținut în parte o decizie a Tribunalului București și a hotărât să elimine din toate contractele clauzele care acordau dreptul băncii să modifice rata dobânzii în funcție de politica proprie, ca și nivelul taxelor și comisioanelor, fără acceptul clientului.

Acesta este  al treilea proces câștigat de ANPC cu OTP Bank cu efecte erga omnes, respectiv cu decizie valabilă pentru toți, fără excepție. Curtea de Apel a admis, în parte, apelul OTP Bank la o decizie anterioară a Tribunalului, prin care erau eliminate 10 clauze din contractele de credit ipotecar încheiate înainte de 2010, și a decis să elimine 3 dintre acestea, scrie economica.net.

Magistrații au considerat abuzivă clauza prin care clientul datorează „o rată de dobânda revizuibila în conformitate cu politică Băncii”, dar și clauza prin care „pe parcursul derulării creditului, banca poate modifică nivelul taxelor și comisioanelor, fără consimțământul clientului”.

Mai mult, prin această decizie, este eliminată și prevederea potrivit căreia nerespectarea de către client a „oricărei obligații” asumate prin contract dă dreptul băncii să declare scadent anticipat întregul credit și să ia orice măsură pentru recuperarea pagubei. În contradicție cu Tribunalul, Curtea de Apel n-a considerat, printre altele, ca abuziv comisionul de acordare de 2% din valoarea creditului și dobânda penalizatoare de 10% peste dobânda curentă.

Vezi și Atenție! Ce cunoscută fabrică din România se ÎNCHIDE în ianuarie – încep RESTRUCTURĂRILE

Interesant! Pentru ce GIGANT lucra Alina Ciucu, fata ucisă la metrou, marți seara

Deputații PSD au votat dezastrul în Justiție: cum poate scăpa nepedepsită criminala de la metrou

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare