sursa foto:  uapph.ro

PSD și USR proiect de lege împreună în Parlament

Sute de mii de firme private din România, care sunt deținute doar de patroni și asociați-persoane fizice, vor fi scutite de o parte din birocrația introdusă prin legea de combatere a spălării banilor, conform unei noi propuneri de lege depuse la Parlament de 8 parlamentari de la USR și PSD.

Legea 129/2019, privind prevenirea și combaterea splării banilor (art. 56), a introdus o obligație pentru antreprenorii români, de a depune la Registrul Comerțului o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în 3 cazuri:

  • 1. la înmatriculare. Printre celelalte înscrisuri solicitate de lege, la înmatriculare, se va depune și declarația privind beneficiarul real, dată de către reprezentantul legal, în forma prevăzută de Legea nr. 129/2019.
  • 2.    anual. Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
  • 3.    ori de câte ori intervine o modificare. În termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.

Noua inițiativă legislativă semnată, printre alții, de președintele USR, Dan Barna, și de deputatul PSD Sorin Lazăr, modifică acest articol din legea din 2019, astfel:

„Persoanele juridice supuse obligației de inregistrare în registrul comerțului depun la înmatriculare și ori de câte ori intervine o modificare o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societatilor”.

Mai mult, propunerea de lege prevede exceptarea „persoanele juridice formate doar din asociați persoane fizice” de la obligația depunerii declarației respective.

În cazul acestor firme exceptate, Registrul beneficiarilor reali va fi completat din oficiu de către Oficiul National al Registrului- mai prevede propunerea de lege.

Parlamentarii care au depus propunerea de lege spun că astfel vor fi exceptate de la procedura birocratică menționată 942.003 de firme dintr-un total de 978.245 de firme, adică 98%.

Propunerea de lege are însă un drum lung de parcurs în Parlament până la a putea deveni lege, mai ales că anul acesta sunt și alegerile legislative care vor „produce” la un nou Parlament, informează startupcafe.ro

Vezi și:

Politicienii, mână în mână cu clanurile interlope la Brașov

Generalul care revine în forță și va conduce România de la Bruxelles. Macron îl sprijină

EXCLUSIV BUGETUL.RO Tatăl lui Vlad Voiculescu, colaborator al Securității! (Documente)

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare