sursa foto:  ziare.com

Raețchi se roagă de Ciolacu: ‘să blocheze aceste demersuri’

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, îi cere şefului PSD, Marcel Ciolacu, să blocheze proiectul prin care Jandarmeria preia atribuţii de la Poliţie sau structuri antitero.

 

„În perioada de glorie a lui Dragnea, Cucoş şi Sindile, am reuşit să blocăm în Camera Deputaţilor un proiect de lege scris de fostul comandant de jandarmerie Viorel Salan, devenit între timp senator PSD. Cu mâna lui Salan, jandarmii îşi elaboraseră, practic, propria lege, prin care putea face poliţie judiciară, puteau aviza firme private, puteau deveni specialişti în terorism. Proiectul era atât de revoltător şi de absurd în aceste puncte cheie, încât până şi guvernul PSD a fost nevoit să se opună – de ruşine. Într-un final, graţie presiunii publice şi sprijinului pe care l-am primit de la societatea civilă şi de la specialişti în justiţie, proiectul a fost trecut pe linie moartă. În aceste zile, însă, zoriţi de apropierea anticipatelor, dar şi încercând să profite de faptul că atenţia publicului e îndreptată spre formarea guvernului Orban II, pesediştii încearcă tiptil să dezgroape iniţiativa”, a afirmat deputatul PNL.

 

Raețchi a adăugat că „Partidul Naţional Liberal va bloca orice tentativa de gonflare a atribuţiilor Jandarmeriei”

 

„Noi milităm pentru o lege a adunărilor publice mai relaxată şi milităm pentru o Jandarmerie care face asigurare şi restabilire numai în situaţii strict delimitate, de jandarmi cu numere de identificare la vedere. În niciun caz nu considerăm că jandarmii, după prestaţia din 10 august, sunt pregătiţi să facă pe procurorii şi să preia atribuţii de la Poliţie sau structuri antitero, aşa cum au încercat să preia şi de la SPP atribuţii de pază şi protecţie, în ciuda legii. Ceea ce PSD încearcă este ilegal şi imoral – şi va eşua. Îi cer lui Marcel Ciolacu să blocheze aceste demersuri ale colegilor săi, care dovedesc cât de puţin s-a schimbat PSD în realitate”, a subliniat sursa citată.
Potrivit acestei legi, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, vor putea face percheziţii fără mandat şi vor putea să cheme cetăţeni la audieri. De asemenea, aceştia vor avea şi dreptul de a restrânge temporar libertatea de mişcare a cetăţenilor, mai exact îi vor putea reţine 12 ore. În această iniţiativă vorbim de reţinere fără mandat de la procuror sau judecător, de 12 ore. De asemenea vor putea să efectueze înregistrări video şi foto operative. De asemenea jandarmii vor avea aparate de electroşocuri iar poliţiştii vor putea cere orice documente dacă vor, chiar si dacă nu au legătură cu un dosar sau cauza în care este urmărit un cetăţean.Proiectul este semnat de parlamentari PSD, ALDE şi USR, conform Mediafax.ro

Vezi și:

Proiectul a fost adoptat! Mii de angajați au parte de beneficii uriașe

Veste mare! Scade vârsta de pensionare pentru anumiți români

Cătălin Predoiu pus la zid de două asociații ale judecătorilor

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare