sursa foto:  sputniknews.com

Recep Tayyip Erdogan pune tunurile pe SUA: ‘Trebuie să părăsească acum estul Eufratului. Hrănește grupurile teroriste de acolo’

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a reiterat criticile la adresa SUA, spunând că America „hrănește” gruparea teroristă PKK/YPG din nordul Siriei, nu departe de granița Turciei.

SUA trebuie să-și retragă forțele din regiunile din Siria la est de râul Eufrat, ca parte a procesului de pace de la Astana pentru Siria, a declarat președintele turc.

„America trebuie să părăsească acum estul Eufratului.”, a declarat Recep Tayyip Erdogan miercuri, la o zi după un summit de la Astana, cu președintele Rusiei și al Iranului, subliniind că cele două țări sunt de acord cu această judecată.

„America este cea care hrănește grupurile teroriste de acolo”, a spus Erdogan reporterilor pe drumul înapoi spre Turcia, referindu-se la gruparea YPG/PKK, cu care SUA au colaborat în lupta cu teroriștii Daesh.

Erdogan a spus că o nouă operațiune va fi pe masă atâta timp cât preocupările de lungă durată ale Ankarei nu vor fi îndeplinite.

„Puteți vedea că personalul american (militar) de acolo antrenează membri ai organizației teroriste (YPG/PKK)”, a continuat el, potrivit publicației turce TRT.

„În timpul acestui antrenament, ei flutură acolo steagul regimului. De ce?”

El a adăugat: „Slujba lor este să comită un act terorist împotriva soldaților turci de acolo. Nu ne vom lăsa păcăliți.”

Membrii YPG/PKK încearcă periodic să atace trupele turcești în nordul Siriei. Turcia a criticat în mai multe instanțe faptul că SUA lucrează cu YPG/PKK împotriva grupării Daesh, spunând că folosirea unui grup terorist pentru a lupta împotriva altuia nu are sens.

PKK este catalogată ca organizație teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană și SUA și este responsabilă pentru moartea a 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și sugari. YPG este filiala siriană a grupării PKK, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare