sursa foto:  cugetliber.ro

S-a dat Ordin! Se cutremură Ministerul de Interne: Jandarmii se transformă în polițiști

S-ar dat un Ordin important în Ministerul de Interne! Jandarmii devin polițiști. Informația a fost confirmată de Cosmin Andreica, de la Sindicatul Europol. Peste 9.000 de jandarmi au fost transformați în polițiști. Surse au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că acesta ar putea fi începutul pentru destructurarea Jandarmeriei Române – un subiect despre care s-a vorbit pe larg în toamna anului trecut. Rămâne de văzut dacă acest lucru chiar se va întâmpla.

Dar să revenim la dispoziția prin care mii de jandarmi au fost transformați în polițiști. Conform unui Ordin comun al Inspectoratului General al Poliției Române și cel al Jandarmeriei, jandarmii vor deveni parte integrantă și stabilă în forțele de poliție, acesta fiind un pas uriaș spre transformarea jandarmilor în polițiști.

Patrulele mixte formate dintr-un jandarm și un polițist vor fi extinse pe teritoriul întregii țări, scrie Național.

Conform unei dispoziții comune a Inspectoratelor Generale ale Poliției Române și Jandarmeriei, programul de lucru al celor două arme va fi uniformizat pentru a putea fi executate misiunile în comun, efectivele de jandarmi vor fi planificate pentru executarea de acțiuni în comun la aceeași unitate de poliție pentru o perioadă de cel puțin 3 luni, iar misiunile de mică amploare, cum ar fi monitorizarea deplasării suporterilor, însoțirea transporturilor speciale, executări silite, manifestări sportive, vor fi executate de către patrule mixte.

Totodată, în cazul în care la nivelul structurilor de poliție nu există autospeciale suficiente, pentru funcționarea dispozitivului de ordine și siguranță publică vor fi utilizate autospecialele din dotarea structurilor de jandarmi. Sindicaliștii din Poliție apreciază acest prim pas făcut de cele două structuri.

Peste 9.000 de jandarmi, transformați în polițiști

Este, într-adevăr un prim pas în transformarea celor peste 9.000 de jandarmi de la ordine publică în polițiști, făcut, cu siguranță, pentru a vedea cum funcționează lucrurile. Până acum nu erau decât niște protocoale la nivel local și au existat multe disensiuni între cele două structuri, Jandarmeria refuzând adeseori să pună la dispoziție oameni. Este pentru prima oară când se precizează în mod expres că toți comandanții unităților de jandarmi trebuie să pună jandarmii la dispoziția unităților de poliție pentru activitatea de ordine publică. Noi ne dorim ca lucrurile să avanseze foarte repede, pentru că în forma actuală există și dezavantaje, pentru că în patrulă vom avea un militar și un funcționar public, cu reglementări și răspunderi diferite”, a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Andreica acuză că jandarmii nu fac nimic acum

Jandarmii sunt foarte reticenți în activitatea pe care o au în comun cu poliția, pentru că ei execută doar ordinele superiorilor, iar aici este vorba despre răspunderea personală. Aici nu le spune nimeni ce au de făcut, ci ei trebuie să analizeze și să acționeze în consecință. Am avut nenumărate plângeri din teritoriu, în care polițiștii ne-au spus că jandarmii din patrula mixtă sunt doar elemente de decor, în afara situațiilor de intervenție în care se impune folosirea forței. Și asta pentru că jandarmii nu întocmesc procese-verbale, nu audiază persoane, nu fac absolut nimic”, a mai declarat Andreica.

Vezi și

EXCLUSIV Adevărul a ieșit la suprafață: Răsturnare situație în cazul polițistului care a aplicat ‘Legea pumnului’! A recunoscut!

Jocurile dure făcute de Klaus Iohannis pentru debarcarea lui Ludovic Orban. Cine este vârful de lance din PNL

Cine sunt milionarii care și-au construit un palat în cartierul Primăverii, lângă reședința lui Klaus Iohannis

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare