sursa foto:  Jurnalul National

Scandal de proporții! CCR lovitură grea pentru profesori

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că Legea ce le acorda profesorilor statutul de funcționari publici este neconstituțională.

„În ziua de 2 iunie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecțiile de neconstituționalitate a Legii privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției, obiecții formulate de un număr de 26 senatori aparținând Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvați România și Partidului Național Liberal şi de Avocatul Poporului”, conform sursei citate.

 

În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.

 

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este
neconstituțională, în ansamblul său. În argumentarea soluției pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului”, explică CCR.

 

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru.

 

Potri vit Avocatului Poporului, care a sesizat CCR, în cazul acestui act normativ, legea este neconstituţională pentru că „afectează grav dreptul la apărare al elevilor”.

„Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situaţie cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanţii fundamentale ale dreptului la apărare, garanţii recunoscute la nivel constituţional şi internaţional. În opinia Avocatului Poporului, prezumţia de nevinovăţie a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumţia de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control”, se arată în sesizarea transmisă la CCR.

Proiectul a fost adoptat, în februarie, cu 76 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi două abţineri.

Citește și:

Eduard Hellvig, ‘înlocuit’! Mutarea care l-a dat de gol pe Klaus Iohannis

Declarația pe propria răspundere nu mai este necesară! Iată, însă, pentru ce puteți primi amenzi

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare