sursa foto:  jurnalul.ro

Se reia activitatea la Fabrica de Zahăr Luduș! După 15 martie, fermierii din zonă încep procesul de însămânțare

Angajații Fabricii de Zahăr Luduș se pregătesc să reînceapă lucrul, după ce unitatea a fost preluată de către Mihaela Neagu, cea care deține și Fabrica de Zahăr Bod, și de Mihail-Daniel Matache.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr din zonă au transmis că, din luna martie, vor începe procesul de însămânțare pe terenurile pe care l-au arat încă din toamnă.

Sindicatul fabricii de zahăr a fost anunţat de patronatul francez că s-a găsit cumpărător, a spus reprezentantul Daniel Preda. „Aşteptăm ca noii patroni să vină şi să reluăm activitatea cât mai repede”, a precizat Preda, conform Radiomures.ro, care citează Radio România Actualități.

Un fermier din Ațintiș, Fulop Zoltan, a afirmat că după 15 martie începe însămânțarea.

„Se însămânţează după 15 martie; avem terenurile arate din toamnă”, a spus Zoltan.

Vezi și Noua proprietară a Fabricii de Zahăr Luduș: ‘Știam că nu au bani să cumpere. Noi avem precontract semnat și o înțelegere cu fermierii de la Luduș’

Primarul orașului Luduș: „Anul acesta deja vor cultiva câteva mii de hectare”

Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, afirmă că fabrica din Luduş este un brand, dar şi cel mai important contribuabil local.

„Mă bucură foarte mult că aceşti doi investitori vin deja cu experienţă, au luat legătura cu fermierii şi anul acesta deja vor cultiva câteva mii de hectare. Cei 150 de angajaţi îi preia noua conducere pe toţi”, a punctat Moldovan.

Mihael Neagu, noua proprietară a fabricii: „Vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”

„Este un proiect curajos pe care l-am întreprins cu obiectivul de a revigora producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern.

Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Ludus, urmează să fie contractată în curând.

Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a spus, la 1 februarie, Mihaela Neagu, investitor independent.

Mihael Neagu deține și Fabrica de Zahăr Bod.

Vezi și Lovitură de teatru în privința Fabricii de Zahăr Luduș! Cine a cumpărat-o în realitate

Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” îi salută pe noii proprietari:

„Asociatia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,,BETA” salută preluarea fabricii de zahăr de la Luduş de către doi antreprenori români.

Din păcate, fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziția fabricii și investițiile necesare repornirii acesteia (salarii, reparații…), iar Tereos nu mai putea aștepta. S-au depășit toate termenele agreate.

Această tranzacție a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existență, care, de mai bine de un an de zile, a fost închisă.

De la momentul în care compania franceză Tereos și-a anunțat intenția de a vinde fabrica și, mai ales, în ultimul an, când au făcut public faptul că dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacția atunci va fi deschisă procedura de insolvență a fabricii, Asociația a făcut demersuri susținute de a salva fabrica.

Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment și, totodată, va contribui la repornirea producției zahărului în fabrică în acest an.

Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureș, că salariații fabricii își vor păstra locurile de muncă și zahărul de la Luduş va fi din nou pe piața românească.

Aceasta este poziția publică a Asociației și ne dezicem de orice altă declarație publică, făcută de unii fermieri, care poate fi considerată exclusiv un punct de vedere personal al dumnealor.

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA“ Luduş este formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov. Anual, fermierii din Asociatie cultiva sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de 7.000 – 8.000 de hectar”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare