sursa foto:  deolhonailha.com.br

Se vor lua noi măsuri în România! Ce presupune scenariul 4

Numărul de infecții cu coronavirus a crescut în România, autoritățile începând astfel să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor fi implementate o serie de măsuri suplimentare.

Nelu Tătaru, actualmente ministru al Sănătății, declara în urmă cu o săptămână că se preconizează ca vârful de îmbolnăviri COVID-19 să fie atins în țara noastră în jurul Paștelui.

“Se vorbeşte deja despre un vârf al îmbolnăvirilor în apropierea Paştelui, când se vor întoarce acasă şi mai mulţi români din străinătate. Am putea ajunge, atunci, şi la 7.000 de persoane confirmate pozitiv”, spunea Nelu Tătaru la Digi24, în momentul în care România avea doar 260 de cazuri de coronavirus.

Având în vedere că scenariul 4 se activează în momentul în care este depășit pragul de 2.000 de infecții cu coronavirus, este posibil ca acest scenariu să se desfășoare cu mult timp înainte de sărbătorile pascale.

Astfel, dacă se va menține același număr de infecții noi ca cel din ultima zi, respectiv 263 cazuri noi, în mai puțin de 4 zile România va depăși pragul de 2.000 de îmbolnăviri.

Noua etapă în care va intra România va presupune regândirea situației, iar asta ar presupune ca bolnavii de coronavirus cu forme ușoare să fie tratați la domiciliu.

Scenariul 4 ar presupune, printre altele, ca sistemul de sănătate să fie copleșit de ritmul alert de îmbolnăviri cu coronavirus. În acest caz, „vom aplica ceea ce vedeți în Italia și Spania”, spunea Nelu Tătaru la Digi24, făcând referire la faptul că doar cazurile grave vor fi tratate în spital, iar restul la domiciliul pacientului.

În ceea ce privește măsurile luate de autorități, măsurile suplimentare în acest scenariu ar fi tot mai puține, pentru că cea mai mare parte a lor a fost deja luată, astfel că statul se va axa mai degrabă pe asigurarea implementării măsurilor luate până acum.

În momentul în care au fost planificate aceste scenarii, cel de-al 4-lea prevedea următoarele măsuri:

  • Intrarea unor zone / focare în carantină strictă, respectiv limitarea libertății de mișcare în public.
  • Izolare forțată la domiciliu și a persoanelor neinfectate, pentru limitarea răspândirii virusului.
  • Interzicerea adunărilor de persoane și sub 100 de participanți, măsură adoptată deja prin ordonanța militară.
  • Închiderea unităților non-esențiale (baruri, restaurante, magazine cu alt specific decât cel alimentar/medical), măsură luată parțial până acum.

În acest moment România se află în scenariul 3, care va rămâne în vigoare până în momentul în care sunt confirmate 2.000 de cazuri de coronavirus.

 

Vezi și:

Schemele de tratament pentru coronavirus. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Atenție! Persoanele care-și plimbă câinele sau care fac sport nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere! Precizări făcute de Marcel Vela

Mare atenție, români! Se vor da amenzi uriașe pentru încalcarea legii

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare