sursa foto:  express.co.uk

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ‘Dacă războiul devine un război la scară largă între Rusia și NATO, vom vedea suferință, pagubă, moarte și distrugere la o scară mult, mult mai rea decât ce vedem azi în Ucraina’

 Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței, a transmis că NATO se confruntă cu „cea mai gravă situaţie în domenul securităţii din ultimii zeci de ani”, dar „înfruntăm această provocare uniţi şi hotărâţi”. 

Stoltenberg, despre deciziile luate la summitul NATO

Oficialul a afirmat că Finlanda și Suedia se vor alătura NATO, bugetul alianței va crește „considerabil” până în 2030, pentru ca alianța să-și consolideze apărarea și să facă mai multe exerciții militare, reacţia rapidă în Europa de Est va fi crescută de la 40.000 la 300.000 de militari, au fost fixate noile priorități ale alianței pentru următorii zece ani și s-a convenit asupra unui ajutor militar mai consistent pentru Ucraina.

Totodată, el a dat asigurări, din nou, că alianța e pregătită „să-și apere fiecare centimetru din teritoriu”.

NATO „s-a asigurat că nu va exista niciun dubiu în mintea vreunui adversar că, dacă va face ceea ce a făcut Rusia în Georgia în 2008 sau în Ucraina acum, nu va da socoteală” în faţa întregii alianțe, a punctat oficialul.

Stolteberg, despre ajutorul pentru Ucraina

Secretarul general al NATO a mai afirmat că statele membre au convenit să sprijine Ucraina, pentru a se asigura că aceasta „prevalează ca stat suveran și independent în Europa”: „Susținem trimiterea de echipamente militare moderne în Ucraina”

El a punctat că războiul declanșat de Vladimir Putin e „brutal” și „absolut inacceptabil”, cu efecte asupra întregii lumi, inclusiv prin criza alimentară declanșată.

„Putin ar trebui să-și retragă forțele și să pună capăt imediat acestui război, oprind atacarea unei națiuni democratice suverane și toată suferință din Ucraina”, a mai spus el.

Stoltenberg a acuzat apoi Rusia și China că „folosesc metode de coerciție” pentru a menține criza alimentară, or Occidentul trebuie să găsească o soluție „a scoate cereralele ucrainene pe cale terestră sau maritimă”

„Am discutat soluții pentru a sprijini partenerii NATO din zonă”, a mai precizat oficialul.

Pe de altă parte, Stoltenberg a punctat că NATO se va asigura că războiul nu trece de granițele Ucrainei:

„Dacă războiul devine un război la scară largă între Rusia și NATO, vom vedea suferință, pagubă, moarte și distrugere la o scară mult, mult mai rea decât ce vedem azi în Ucraina. Avem responsabilitatea de a ne asigura că războiul nu se extinde dincolo de granițele Ucrainei. NATO nu face parte din conflictul de pe teren”, conform.b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare