sursa foto:  playtech.ro

Șeful ANAF, Lucian Heiuș: ‘Trebuie să recunoaștem că evaziunea fiscală este un flagel al economiei românești a ultimilor ani și parcă ea se accentuează din ce în ce mai mult’

Agenția Națională de Administrare Fiscală vrea să majoreze conformarea voluntară și, în același timp, să reducă evaziunea fiscală, a declarat noul președinte al instituției, Lucian Heiuș.

„Misiunea ANAF este colectarea eficientă a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, acesta este lucrul pe care noi trebuie să îl facem. O creștere a colectării impozitelor poate să fie făcută și acționând pe mai multe planuri. În primul rând, vrem să creștem conformarea voluntară, atât la declarare, cât și la plată, și în același timp să reducem evaziunea fiscală, cele două mergând mână în mână pentru a reuși să colectăm cât mai mult pe impozite și taxe”, a explicat oficialul.

Numit în fruntea ANAF de premierul Nicolae Ciucă la începutul lui mai, Lucian Heiuș spune că „ține foarte mult” la creșterea gradului de conformare voluntară la declarări și la plată.

„Astăzi vă pot spune că discutăm undeva la un grad de conformare voluntară la declarare de 95,56%, iar o conformare voluntară la plată de doar 87,16%, deci există o diferență între cele două și doar în primele patru luni ale anului s-au acumulat arierate curente de circa 12 miliarde de lei”, a precizat el.

ANAF trebuie să acționeze cu mai multă fermitate pentru a combate evaziunea fiscală, a subliniat Lucian Heiuș.

„În același timp, trebuie să recunoaștem că evaziunea fiscală este un flagel al economiei românești a ultimilor ani și parcă ea se accentuează din ce în ce mai mult – și aici trebuie să acționăm cu foarte multă fermitate, pentru că această infracțiune, de fapt, creează și perturbații în mediul economic. Nu este normal ca agenți economici care își plătesc impozitele și taxele să se concureze pe aceeași piață și cu aceleași produse cu alți agenți economici care nu respectă și au un comportament fiscal necorespunzător”, a continuat el, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare