sursa foto:  Graiul Maramuresului

Senatul a decis! La ce vârstă poate ieși la pensie această categorie de angajați

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă de modificare a Legii 218/2002 care prevede modificarea limitelor de vârstă pentru anumiți angajați.

Art.69^ – (1) Limitele de vârsta în gradul profesional până la care polițiștii pot fi mentinuti în serviciu sunt varstele standard de pensionare pentru limita de varsta prevazute de Legea nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensile militare de stat.

(3) După împlinirea vârstei de 60 de ani, polițiștii prevazuți la alln. (2) sunt mentinuți în serviciu până la împlinirea varstei de 62 de ani, la cerere, dacă starea de sanatate le permite rezolvarea în foarte bune conditii a atributiilor ce le revin, cu aprobarea ministrulul afacerilor interne.

(4) În raport cu nevoile de incadrare, politiștii, alții decat cei prevazuti la alin.(2), sunt menținuti în serviciu, dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani, la cerere, după cum urmeaza:

a) cu aprobarea ministrului afacerilor interne, pentru ofiterii de poliție;

b) cu aprobarea inspectorilor generali/similari, pentru agenții de poliție.

La articolul 69^, alineatui (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins;

„Art.69^(l)-  Prin exceptie de la prevederile art.69^ ofițerii de poliție șI agentii de politie, personalul de specialitate medico-sanitar, indiferent de gradul profesional deținut, sunt menținuti in serviciu, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare, daca starea de sanatate le permitere zolvarea in bune conditii a atributiilor ce le revin, pana la implinirea varstei de pensioare pentru personalul de specialitate medico-sanitar civil.”

O altă modificare a legii în vigoare adoptată prin proiectul de lege este că numirea şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) va fi făcută de ministrul de Interne, şi nu de premier. Astfel, șeful poliției își pierde rangul de secretar de stat.

Potrivit legii în vigoare „Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor”.

Prin modificarea art. 8 de către Senat, actul normativ prevede că „Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, numit de ministrul Afacerilor Interne”.

Propunerea  legislativă mai stabileşte că „în cazul instituirii stării de urgenţă ori al unor situaţii excepţionale în care este afectată grav ordinea publică, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine IGPR”, iar în stare de urgenţă „Poliţia locală, în totalitate sau numai în anumite unităţi administrativ-teritoriale, îşi va desfăşura activitatea în subordinea IGPR”, potrivit legestart.ro

Citește și: Combinație liberală: Din stomatolog de comună, a fost ‘cocoțată’ șefă de spital!

Statul german părtaș la momentele de groază prin care trec muncitorii români din industria cărnii. ‘Nu sunt vreun secret de stat. Cu toții le cunosc’

EXCLUSIV Ordin de retragere a Poliției de pe străzi! Au dispărut echipajele fixe (foto)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare