sursa foto:  romania.europalibera.org

Situație dezastruoasă în interiorul DNA. Este pe cale de a se prăbuși bastionul împotriva corupției din România?

După plecarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), instituția și-a pierdut din aura pe care o căpătase în timp și nu prea mai dă senzația de teamă nimănui din sfera politicului și din lumea afacerilor.

 

E haos în justiție, acolo unde cea mai mare vulnerabilitate a sistemului nu mai poate fi ascunsă sub ”preșul” propagandei. Astfel că la nivelul Direcției Naționale Anticorupție cel puțin se recurge deja la o măsură ”internă” pe cât de halucinantă, pe atât de periculosă pentru întregul sistem judiciar. Și chiar securitatea economică a României.

Întrucât DNA nu doar că nu se mai ”înghesuie” să preia informări privind infracțiuni economice complexe și mai ales transfrontaliere, dar este la un singur pas să închidă și dosarele aflate în lucru de ani de zile. Și care oricum sunt suspendate de facto, pe o perioadă nelimitată. Și toate astea dintr-un motiv cât se poate de simplu : nu mai există nici măcar la nivelul structurii centrale a DNA destui procurori cu adevărat specializați în infracțiuni economice.

În contextul în care la nivelul ”unităților de elită” de la structurile teritoriale situația este și mai sumbră, astfel că nici măcar nu se poate pune problema de transferul unor procurori. Iar după ce ultimii doi procurori care cu toate păcatele lor ,de bine de rău au dus la bun sfârșit mari dosare economice au părăsit DNA, aici nu mai există nicio ”minte luminată” în acest domeniu. Dar nici informările Direcției de Securitate Economică a SRI. În timp ce contribuția ofițerilor de poliție judiciară detașați la DNA este pur și simplu ca și inexistentă.

De prea multă vreme aceștia fiind obișnuiți să ”atârne” doar pe ”citări telefonice”. Și să se joace în fața suspecților de-a polițiștii răi și cei buni, ca în filmele de duzină americane. Drept urmare, cine răspunde că DNA este pe cale să închidă cam toate marile dosare economice? Că de soluții de avarie, chiar că nu poate fi vorba!

 

Nu au procurori!

 

Desigur, din punct de vedere cantitativ, atât în ceea ce privește numărul de procurori la mia de locuitori, cât și facilitățile financiare ci nu doar ale acestora, România continuă să fie ”Republica Procurorilor”. Numai că uite că aceștia nu sunt în stare să ducă la bun sfârșit dosarele economice, astfel că au ajuns să se ferească de ele ca de tămâie! Mai ales procurorii care în epoca de aur a binomului nu se oboseau decât să își pună semnăturile pe rechizitoriile pe care ofițerii detașați sau cei de legătură i le puneau în față.

Ce-i drept, câțiva dintre procurori învățaseră în acea perioadă barem să ducă la bun sfârșit anchetele demarate în urma notelor informative, fie și forțând cât puteau acest avantaj secret. Numai că aceștia au plecat din DNA, activând acum la Parchetul General sau alte structuri de Parchet.

În timp ce noii procurori ajunși la DNA se uită la spețele economice neputincioși, așteptând luni de zile ”izbăvirea” unei note informative salvatoare. Care însă nu va mai veni… Astfel că, după cum susțin sursele noastre, sunt dosare economice grele în care de un an de zile nu s-a mai efectuat nicio procedură judiciară și nu s-a mișcat nici măcar o hârtie!

 

S-a deschis șampania!

 

Drept urmare, dincolo de incapacitatea deja jenantă a multora dintre procurorii ”noii DNA”, adevărații băieți deștepți ai sistemului au decshis deja șampania. Alături de ”clienții” lor, miliardari din zona gri a serviciilor, care nu au cum să fie recunoscători de ”finețea” cu care este pusă în aplicare această ”amnistie” mascată. Una fără Ordonanțe date noaptea, fără scandaluri politice și mitinguri cu zeci de mii de persoane.

Pentru că a cui poate fi răspunderea legală că procurorii sunt atât de ”varză” încît nu sunt în stare să deruleze fie și cele mai banale cercetări în dosare economice? Unele a căror instrumentare ar presupune oricum ”echipe de șoc” formate din anchetatori profesioniști, comisii rogatorii în străinătate și eforturi logistice considerabile, conform publicației Național.ro.

Drept urmare, marile dosare economice se închid deja ”angro”, fără putința identificării unui vinovat anume. Iar în timp ce ”purceaua” marilor dosare economice este deja moartă ”în cotețul DNA”, la DIICOT și alte structuri de Parchet se merge pe cotă de avarie. Singurele dosare cu care se defilează la bilanțuri fiind tot doar cele cu trafic de țigări…

Citește și:

Mega-lovitură! Contracte cu dedicație pentru ‘băieții deștepți’ din PNL

Mare atenție, șoferi! Lipsa acestui document vă poate aduce amenzi de mii de lei

Salarii mai mari doar pentru’șmecheri’! Cine sunt cei care vor încasa mai mulți bani

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare