Situație dură pentru agricultura românească! Semnal de alarmă pentru guvernanți: ‘Seceta pedologică persistă și în prezent, de la 20 de centimetri încolo nu este apă’

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) filiala Brăila, Vasile Turcitu, atrage atenția că seceta pedologică începută în 2022 persistă şi în prezent în solul din judeţul Brăila, în condiţiile în care de la 20 de centimetri în jos nu este apă.

 

Anul 2022 a fost unul extraordinar de greu, nu ne-am mai întâlnit cu aşa ceva. Pot să vă spun că, în cei 40 de ani de activitate pe care îi am, nu am văzut aşa secetă ca în 2022. Seceta pedologică persistă şi în prezent, de la 20 de centimetri încolo nu este apă. Primii 20 de centimetri sunt cei alimentaţi de precipitaţii şi puţină zăpadă, dar când începe vântul, usucă tot.

Din septembrie şi până în prezent, cumulat, nu au fost mai mult de 200-250 litri din precipitaţii. Plus că, la vremea asta, noi ar fi trebuit să avem apă în canalele de desecare. Acum, nu este apă în niciun canal de desecare„, a precizat Vasile Turcitu.

”Fermierii nu au avut apă pentru irigaţii”

Vasile Turcitu a mai precizat că ANIF irigă la nivelul judeţului Brăila 250.000 de hectare, ceea ce reprezintă 60% din suprafaţa irigată a ţării, şi are încheiate aproximativ 700 de contracte cu 120 de organizaţii ale utilizatorilor de apă.

Mai sunt 20 de organizaţii ale utilizatorilor de apă care s-au desfiinţat, dar se reorganizează acum, pentru că viaţa îi obligă. Mai avem şi situaţii cum e cea din zona Maraloiu-Ibrianu, unde fermierii nu au avut apă pentru irigaţii până acum, dar anul acesta au fost interesaţi să încheie contracte cu ANIF pentru 500 de hectare, pentru a-şi iriga măcar o parte din terenuri„, mai spune Vasile Turcitu.

Potrivit lui Turcitu, în ultimii ani s-au făcut o serie de investiţii în insfrastructura de îmbunătăţiri funciare şi au fost reabilitate staţiile de pompare, în vederea asigurării unor servicii cât mai bune în ceea ce priveşte irigaţiile, informează agerpers.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare