Suedia încearcă să îl ‘îndulcească’ pe Recep Erdogan. Premierul Suediei: ‘Condamnăm cu fermitate terorismul și considerăm PKK drept organizaţie teroristă’

Suedia speră că măsurile pe care le-a luat împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) vor convinge Turcia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea sa la NATO înaintea summitului Alianţei de miercuri şi joi de la Madrid, însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat reticenţa luni.

 

Condamnăm cu fermitate terorismul şi considerăm PKK drept organizaţie teroristă„, a afirmat luni seară premierul suedez Magdalena Andersson la finalul unei reuniuni la sediul NATO de la Bruxelles cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Ankara blochează aderarea Suediei şi Finlandei, acuzate că găzduiesc militanţi ai PKK, o organizaţie considerată ‘teroristă’, şi denunţă prezenţa în aceste ţări a unor susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, suspectat că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în Turcia în iulie 2016.

Magdalena Andersson a enumerat dispoziţiile luate de Stockholm pentru a răspunde preocupărilor Turciei: „O legislaţie împotriva finanţării terorismului, noi legi pentru incriminarea participării la organizaţii teroriste, tratarea cererilor de extrădare înaintate de Ankara şi un angajament că nu vom fi niciodată un refugiu pentru terorişti„.

Secretarul general al NATO a organizat luni la Bruxelles o nouă reuniune cu reprezentanţi ai Turciei, Suediei şi Finlandei pentru a găsi răspunsuri la preocupările exprimate de Ankara.

 

Sper cu tărie că acest dialog se va putea încheia cu succes într-un viitor apropiat, ideal înaintea summitului„, a spus şefa guvernului suedez.

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească marţi la Madrid cu omologul său finlandez Sauli Niinistö şi cu Magdalena Andersson la începutul summitului Alianţei Nord-Atlantice în capitala Spaniei.

Suedia a luat măsuri concrete pentru a răspunde Turciei. Ele reprezintă o schimbare de paradigmă în faţa ameninţării teroriste„, a spus Jens Stoltenberg.

Însă preşedintele Erdogan şi-a exprimat reticenţa. „Furnizăm documente şi imagini care demonstrează ipocrizia interlocutorilor noştri faţă de organizaţii teroriste precum PKK, YPG şi FETO (grupul Gülen)„, a anunţat el în ajunul reuniunii cu liderii suedez şi finlandez.

Participarea la reuniunea de la Madrid nu înseamnă că Turcia este pe punctul de a renunţa la obiecţiile faţă de aderarea celor două ţări nordice la blocul comunitar, precizează Ankara.

Secretarul general al NATO s-a arătat prudent în privinţa posibilelor rezultate ale reuniunii. „Este încă prea devreme să spunem dacă vor exista progrese până la summitul” de la Madrid, a declarat el, informează agerpres.ro.

„Nu voi face nicio promisiune şi nu voi specula în privinţa unor termene specifice”, a atras el atenţia.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare