sursa foto:  cotidianul.ro

Toți europenii vor fi buni de plată! Comisia Europeană vrea un împrumut comun al statelor UE pentru reconstrucția Ucrainei

Comisia Europeană a sugerat opţiunea constituirii unei noi datorii comune în cadrul UE, de data aceasta pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei, idee inspirată din planul de relansare post-COVID, dar care este privită cu reticenţă de statele membre.

 

Deşi amploarea nevoilor Ucrainei pentru reconstrucţia sa nu este cunoscută, războiul cu Rusia fiind încă în desfăşurare, Comisia Europeană estimează în prezent pagubele suferite de Ucraina la ‘‘sute de miliarde de euro, din care peste o sută de miliarde numai pentru infrastructurile fizice”, relatează AFP.

‘Va veni un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să privim finanţările (pentru Ucraina n.red) la o scară europeană, aşa cum am făcut pentru COVID”, a declarat la o conferinţă de presă Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Pentru a susţine financiar reconstrucţia Ucrainei, Comisia Europeană propune crearea unui instrument financiar pe care l-a denumit ”RebuildUkraine”, anexat bugetului UE, prin care Ucraina să beneficieze de împrumuturi şi granturi, condiţionate de reforme privind statul de drept şi combaterea corupţiei, şi de investiţii conforme cu obiectivele europene privind digitalizarea şi combaterea încălzirii globale.

 

Comisia mai menţionează că în această nouă iniţiativă se va sprijini pe ”experienţa dobândită de UE în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă’‘, instrumentul principal al planului european de relansare după criza provocată de COVID-19.

 

Potrivit executivului comunitar, ”granturile care ar fi acordate ar putea fi finanţate fie prin contribuţii suplimentare ale statelor membre (şi ale statelor terţe care doresc) pentru Facilitatea (RebuildUkraine) şi pentru programele existente ale Uniunii (…), fie printr-o revizuire ţintită a bugetului european 2021-2027”.

Aceste resurse ar putea fi de asemenea folosite la finanţarea împrumuturilor acordate Ucrainei”, dar ”dată fiind amploarea împrumuturilor care fără îndoială vor fi necesare, o strângere de fonduri în numele UE sau cu garanţii naţionale ale statelor membre face parte din opţiunile avute în vedere”, a mai indicat Comisia Europeană.

Însă ideea unei noi datorii comune este privită cu reticenţă, mai ales în Germania şi în statele aşa-numite ”frugale” din nordul Europei, care cu greu s-au raliat planului de relansare european în vara anului 2020.

Comisia ”invită statele membre să exploreze aceste idei” pentru ”a vedea dacă există o voinţă de a merge mai departe”, a comentat prudent un înalt funcţionar european, admiţând că propunerile evocate sunt deocamdată ”vagi”, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare