sursa foto:  digi24.ro

Tudorel Toader atrage atenția asupra necesității SIIJ: ‘Sunt atâtea erori judiciare, că sunt atâția oameni nevinovați care au stat prin pușcării ani de zile’

Tudorel Toader, rector al Universității din Iași, fost ministru al Justiției, a vorbit despre rolul Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în justiția din România și de ce nu ar trebui desființată, așa cum prevede proiectul actualei coaliții de guvernare.

 

„SIIJ a trecut prin controlul de constituţionalitate. CCR a zis că e o garanţie de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Noi toţi ştim că într-un stat de drept, cum pretindem că suntem noi astăzi, un standard de protecţie a drepturilor, libertăţilor fundamentale odată atins, nu poate fi coborât.

SIIJ are un rol preventiv, pe de o parte. Are rolul de a ancheta eventualele infracţiuni care ar putea fi săvârşite de magistraţi, dar ea e normal să funcţioneze în afara corpului magistraţilor, să nu ne anchetăm noi pe noi, să nu facă faţă din structura Parchetului, a Ministerului Public.

Sunt atâtea erori judiciare, că sunt atâţia oameni nevinovaţi care au stat prin puşcării ani de zile. În momentul în care eu, ca minitru al Justiţiei, am iniţiat modificările legilor justiţiei şi când am propus să se introducă răspunderea magistraţilor, toată lumea a sărit nemulţumită de o astfel de perspectivă.

Ai, pe de o parte, erori evidente. Ai încălcări ale drepturilor şi libertăţilor, dar nu vrei să antrenezi şi răspunderea celor care comit astfel de abuzuri, răspundere care ar fi de natură să prevină săvârşirea unor astfel de fapte”, a mai spus Tudorel Toader, făcând referire la proiectul de desfiinţare a SIIJ, promovat de Stelian Ion şi politicienii promovaţi de USRPLUS, conform Româniatv.net.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare