Un fost ministru de Finanțe atrage atenția guvernanților: ‘Noi avem nevoie de un alt model economic, de creștere economică, bazat pe consum stimulat de producție’

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a declarat că actuala credibilitatea statului român pe piețe este redusă deoarece nu facem reforme.

 

Gheorghe Ialomițianu afirmă că ”noi avem nevoie de un alt model economic, de creștere economică, bazat pe consum stimulat de producție, și nu un consum stimulat din importuri”.

 

Întrebat de ce se împrumută România atât de scump, fostul ministru a explicat: „Gradul de credibilitate este redus pentru că (…) nu facem reforme (…). Nu avem legi sustenabile din punct de vedere financiar, dar mai grav este că ne împrumutăm, iar banii europeni rămân în Banca Națională, 6,3 miliarde de euro, de un an de zile, în loc să folosim banii aceia pentru investiții. Nu atragem bani europeni din programarea bugetară 2021-2027 și există riscul să pierdem 9,5 miliarde de euro din programarea bugetară 2014-2020, bani gratuiți, fără dobânzi, și noi plătim dobânzi”.

Gheorghe Ialomițianu consideră că alt fi necesar un alt model economic.

Noi avem nevoie de un alt model economic, de creștere economică, bazat pe consum stimulat de producție, și nu un consum stimulat din importuri, dar nu poți cu 2,4 miliarde de lei, să schimbi modelul de creștere economică. Mai grav este că cine se ocupă de acest model economic, Ministerul de Finanțe, adică că se dau niște bani. Da, e bine, dar nu avem o strategie de dezvoltare economică”, a punctat fostul ministru de Finanțe.

Vedeți că în noul guvern, al domnului Ciolacu, dispare Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, adică ministerul care se ocupă de capitalul românesc. Acolo trebuia o strategie, împreună cu Ministerul Învățământului, ca să avem și resursă umană, să vedem ce produse putem realiza, care mai este potențialul nostru, resursele pe care le avem. Într-adevăr, dacă era o strategie pe câțiva ani, sigur că puteam să vorbim peste vreo patru-cinci ani de schimbarea modelului de creștere economică”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare