lemn

sursa foto:  timponline.ro

Un nou protest de amploare în Capitală! După ce 5 pădurari au fost uciși, sindicatele ies în stradă

După ce cinci pădurari au fost uciși, sindicatele ies în stradă! Marți va avea loc un nou protest de amploare în Capitală.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează marţi un miting în faţa Palatului Parlamentului, pentru a atrage atenţia autorităţilor cu privire la intensificarea cazurilor de violenţă comise asupra personalului silvic, informează Federaţia Silva într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Sindicaliştii din silvicultură amintesc de faptul că „în ultimele zile au avut loc trei evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor – pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Paşcani, Direcţia Silvică Iaşi, şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinşi la furat de lemn, alţi doi silvicultori – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcţia Silvică Neamţ, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras şi arma de serviciu, ameninţându-l cu moartea, iar pădurarul Fratean Raul, din cadrul Ocolului Silvic Turda, Direcţia Silvică Cluj, a fost agresat şi ameninţat cu cuţitul de trei infractori sancţionaţi în repetate rânduri pentru tăiere şi sustragere ilegală de arbori”.

Silvicultorii solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, „având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, potrivit comunicatului Federaţiei Silva.

„Apărând pădurea, în ultimii ani 5 pădurari au fost omorâţi (pădurar Oul Ieronim – Bistriţa-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, pădurar Chiriţă Victor – Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Braşov, pădurar Răducu Gorcioaia – Iaşi), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (maşini, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc.). Începând din anul 2017 şi până în prezent au fost înregistrate peste 90 de cazuri de agresiuni deosebite îndreptate împotriva personalului silvic, din care peste 40 de cazuri au necesitat îngrijiri medicale speciale”, se menţionează în comunicatul sindicaliştilor din silvicultură.

Federaţia Silva solicită Camerei Deputaţilor modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic.

„Prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor, reducerea vârstei de pensionare şi asigurarea unor condiţii decente de muncă şi salarizare pentru întreg personalul silvic”, solicită sindicaliştii silvicultori.

Pe de altă parte, Federaţia Silva mai cere Camerei Deputaţilor respingerea Proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, prin care se urmăreşte legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe, se precizează în comunicatul silvicultorilor.

„Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 contravine prevederilor art.135 alin.(2) lit. b) şi d) din Constituţie, care consacră cu titlu de obligaţie în sarcina statului protejarea intereselor naţionale în activitatea economică (…), precum şi exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional. Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 încalcă Constituţia României, care statuează la art. 136 că proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale. (…) Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 creează posibilitatea ca orice persoană juridică să formuleze cereri de constituire a dreptului de proprietate, chiar dacă titlurile de proprietate au fost anulate prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 a primit aviz negativ din partea Guvernului României. Conform evaluării administratorului fondului forestier proprietate publică a statului transmisă Ministerului Apelor şi Pădurilor, în cazul legiferării Pl-x nr. 9/2019 de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000, Statul Român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 hectare de păduri, cu care vor fi împroprietărite fără drept formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult. Efectul social va fi dispariţia a peste 3.000 locuri de muncă. Paguba produsă patrimoniului public al statului prin legiferarea Pl-x nr. 9/2019 de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 este evaluată între 3 miliarde euro (la un preţ de valorificare de 5.000 euro/hectar) şi 6,5 miliarde euro (la un preţ de valorificare de 10.000 euro/hectar)”, se menţionează în comunicatul Federaţiei Silva.

De asemenea, aceasta solicită Parlamentului României respingerea proiectului de lege L409/2019, prin care se urmăreşte legiferarea interzicerii exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, pe o perioadă de 10 ani, începând cu 01.01.2020. O astfel de reglementare va conduce în mod cert la falimentarea sectorului silvic din România, estimează sindicaliştii din silvicultură.

Vezi și

Scenariu cutremurător! ‘Pentru asta a fost executat politic Dragnea’/’Un act de trădare națională a președintelui și premierului’

Lovitură! Facturile românilor ar putea crește

Lovitură pentru Guvernul Dăncilă! Impozitarea pensiilor speciale, ‘un mare fâs’ – Un fost șef ANAF dinamitează inițiativa Executivului

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare