sursa foto:  Facebook

Ungaria a rămas fără președinte! Katalin Novak este implicată într-un scandal de abuz sexual

Scandalul de amploare din Ungaria, precedat de decizia președintei Katalin Novak de a grația un bărbat implicat într-un scandal de pedofilie, a făcut ca țara să rămână fără conducător. Novak și-a anunțat sâmbătă demisia, într-un video postat de televiziunea de stat.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, președintele Katalin Novak a grațiat circa 20 de persoane, printre care și un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale șefului său. Directorul căminului a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieți în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, grațiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

„În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii. Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea. Am făcut o greșeală. În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie. Am luat decizia de a acorda graţierea în aprilie anul trecut considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care i-a supravegheat. Am făcut o greşeală, deoarece graţierea şi lipsa de motivare au fost potrivite pentru a declanşa îndoieli cu privire la toleranţa zero care se aplică în cazul pedofiliei”, a declarat Novak

Indignare publică în Ungaria

Președintele Katalin Novák, în vârstă de 46 de ani, a anunțat într-un mesaj televizat, că se va retrage de la conducere, funcție pe care o deține din 2022. Decizia sa a venit după mai bine de o săptămână de indignare publică, după ce s-a dezvăluit că ea a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023 unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.

„Decizia nu a fost dificilă din punct de vedere personal. A fost dificilă, deoarece am depus un jurământ. Întrebarea la care trebuia să răspund acum era dacă, fidelă jurământului meu, voi putea continua să exercit funcţia de preşedinte al Republicii în beneficiul naţiunii maghiare. Voi avea marja de manevră necesară pentru a-mi îndeplini îndatoririle de şef de stat suveran? Răspunsul la ambele întrebări este nu.

Întrebarea pe care a trebuit să mi-o pun a fost: ce mesaj le transmit copiilor noştri, tinerilor maghiari, prin decizia mea? Îi încurajez să slujească cu toată puterea şi talentul lor, să nu renunţe nici măcar în momentele dificile, să reziste cât mai mult timp, să îşi asume responsabilitatea pentru greşelile lor, iar dacă simt că trebuie să îşi sacrifice suveranitatea, atunci ar trebui să fie capabili să cedeze locul altcuiva cu demnitate”, a explicat Novak.

Vezi și: N-ai fi crezut! Cine este cel mai bine plătit președinte din Europa! Cu ce avere se poate lăuda Klaus Iohannis- Locul pe care îl ocupă în clasament

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare