sursa foto:  bugetul.ro, Facebook

Ministerul Educației, nou proiect de lege! Copiii sub 14 ani nu vor putea fi sancționați disciplinar în nicio condiție!

Potrivit unui proiect de Statut al elevului asumat de mai multe asociații, elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar, ci vor fi consiliați. În comunicatul remis de Salvați Copiii se arată că proiectul de lege a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației.

Elevii au depus la Ministerul Educației un nou statut în care cer mai multe drepturi, cum ar fi cel la odihnă și timp liber, precum și o reglementare clară a temelor astfel încât acestea să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora. Astfel, majoritatea elevilor care au participat la o amplă consultare a Salvați Copiii România au afirmat că nu au suficient timp pentru activități recreative, culturale și sportive din cauza sarcinilor școlare exagerate care le sunt trasate în afara programului școlar. Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări și dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi și reprezentanți ai acestora din toate județele țării, în cadrul unui proces coordonat de Salvați Copiii România.

Organizațiile semnatare cer Ministerului Educației să includă în noul statut dreptul de a primi un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru învățământul online și pentru resursele educaționale virtuale, respectiv reglementarea tratamentului egal și nediscriminatoriu în școală pe baza practicii administrativ-jurisdicționale a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și a cazurilor semnalate în ultimii ani la nivelul Organizației Salvați Copiii. Accesul nediscriminatoriu în școală este definit în proiect astfel încât elevii să folosească toate căile de acces și totodată să nu li se mai încalce dreptul fundamental la educație pe motive precum întârzierile sau lipsa unor semne distinctive.

Citește și: Elevii din familiile cu venituri mici ar putea primi anual vouchere pentru ochelari de vedere

Actualul proiect de lege prevede ca răspunderea disciplinară a elevilor să înceapă de la 14 ani

Proiectul amintit introduce o procedură pentru protecția elevilor care formulează diverse sesizări în interes public, astfel încât aceștia să nu mai fie pedepsiți când semnalează nereguli și abuzuri din sistemul de învățământ. Este prevăzut și un mecanism de sesizare și de adresare a încălcărilor punctuale ale drepturilor elevilor în funcție de nivelul la care se produc acestea: școlar, local, național. De asemenea, documentul vine să îmbunătățească regulile privind răspunderea disciplinară a elevilor, corelată cu prevederile Codului civil astfel încât să înceapă odată cu vârsta de 14 ani, astfel exmatricularea elevilor putându-se face doar pentru infracțiuni și doar după luarea unor măsuri privative de libertate. Potrivit Asociației Salvați Copiii, proiectul depus armonizează drepturile și îndatoririle elevilor cu noile dispoziții din Legea învățământului preuniversitar, le clarifică și le face mai ușor de înțeles și aplicat atât de către elevi, cât și de către cadrele didactice.

„Copiii ne atrag atenția că procesul de educație trebuie să pornească de la elev și nevoile lui de cunoaștere și dezvoltare, fără a reduce învățarea la note și calificative. Este momentul să-I ascultăm și să le apreciem efortul de a se implica și de a-și cere drepturile”, a transmis Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România

“Statutul Elevului 2.0” este susținut de către: Organizația Salvați Copiii România, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București-Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Timiș, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Vâlceană a Elevilor, Uniunea Liceenilor Maghiari (Makosz), precum și Federația Coaliția pentru Educație.

Citește și: Adio, bani de fondul clasei la elevi! Interdicția a fost deja introdusă în proiectul pentru statutul școlarilor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare