fondul clasei

Adio, bani de fondul clasei la elevi! Interdicția a fost deja introdusă în proiectul pentru statutul școlarilor

Fondul clasei ar putea dispărea din școli. Joi, 1 februarie, a fost depus un proiect la registratura Ministerului Educației care vine cu modificări semnificative pentru Articolul 52 din statutul școlarilor. Odată aprobat, nici profesorii, nici elevii nu vor mai putea cere bani pentru școală.

În funcție de școală, oraș și clasă, banii care le sunt ceruți părinților pentru acest fond diferă. Poate să fie de 50 de lei, chiar de 100, în anumite situații. Banii sunt ceruți odată pe an acum, iar înainte de adoptarea modulelor, semestrial. Sunt anumite familii care nu doresc să-l achite, în unele cazuri chiar și din motive pur financiare.

Fondul clasei ar putea dispărea

Fondul clasei a stârnit întotdeauna controverse. În principiu, banii are sunt strânși de șeful clasei, un părinte sau de un profesor au rolul de a folosi pentru diferite cheltuieli, care nu sunt decontate de stat. Printre acestea, se numără: creta, markerele pentru tablă, buretele pentru tablă, coli A4 și altele, în funcție de clasa în care se află elevul. În fapt, au fost sesizate situații în care banii dați de părinți erau cheltuiți în alte scopuri. Ca să nu mai existe astfel de situații, proiectul ar putea să oprească strângerea sumelor în cadrul învățământului preuniversitar.

În Articolul 52 din modificarea propusă se arată:

„Elevilor le este strict interzis să colecteze fonduri de la alți elevi sau părinții acestora în vederea acoperirii cheltuielilor funcționării unității de învățământ, cum ar fi fondul clasei sau fondul școlii”

Dacă va fi aprobat, fondul clasei va dispărea, prin lege. Totuși, ce se întâmplă cu banii pe care îi plătesc părinții pentru alte „necesități” cerute de profesori, în special în școala generală.

CITEȘTE ȘI: Dispare „masa caldă” pentru elevii din România. Ce vor primi în loc cei 4000 de beneficiari din partea guvernului

Interdicții pentru elevi, precizate în propunere

Tot în Articolul 52 sunt amintite și alte interdicții pentru elevi, cum ar fi:

  • să modifice sau să completeze documente școlare;
  • să blocheze căile de acces în instituția de învățământ;
  • să consume țigări, băuturi alcoolice, substanțe interzise;
  • să difuzeze materiale electorale;
  • să desfășoare acțiuni de violență psihică sau fizică;
  • să lanseze anunțuri false;
  • să plece din școală până la finalul orelor, fără motiv;
  • să invite persoane străine în școală.

Dacă se va aproba propunerea, aspectele amintite în articol, inclusiv fondul clasei, vor dispărea din școlile din România.

CITEȘTE ȘI: Una dintre cele mai importante televiziuni a luat o decizie radicală! 1.000 de angajați rămân fără posturi

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare