sursa foto:  puterea.ro

Uniunea Europeană a dat ordinul! Codul Rutier va fi modificat- Ce se întâmplă cu permisele

Uniunea Europeană lucrează la o nouă directivă privind permisele auto și sancțiunile date pentru încălcarea regulilor de circulație. Cele mai mari modificări ar urma să fie făcute în România.

 Noua directivă privind permisele auto și sancțiunile date pentru încălcarea regulilor de circulație ar trebui să fie acceptată în cursul acestui an.

Aceste schimbări urmează să afecteze foarte mulți șoferi, însă efectele nu vor fi negative pentru toți.

În aceste momente, în UE permisul de conducere categoria B este valabil numai pentru mașinile cu o masă totală admisă de 3,5 tone. Automobilele a căror masă totală depășește 3,5 tone nu pot fi conduse cu acest tip de permis pentru că sunt prea grele, însă se preconizează că noua directivă UE va crește masa totală admisă la 4,25 tone, iar în această categorie vor fi incluse și rulotele.

Mai mult, directiva europeană prevede ca pe lângă permisul categoria B, șoferii să primească automat un permis B196 pentru conducerea mopedelor ușoare, de până la 125 cmc.

Totodată, vârsta minimă pentru permisele auto pentru camioane sau autobuze ar putea fi redusă la 18 ani în toate statele din UE, regulă care a fost deja adoptată în țara noastră. Această schimbare a fost planificată de către liderii UE pentru a reduce penuria acută de șoferi de camion.

Oficialii UE se gândesc să acorde o a doua șansă permisului de conducere digital. Dacă acesta va fi aprobat, șoferii ar putea prezenta permisul auto, atunci când sunt controlați de Poliția Rutieră, direct de pe smartphone.

De asemenea, noua directivă o să impună ca orele practice de la şcoala de şoferi să înceapă numai după ce candidații au  trecut examenul teoretic. Iar în viitor, cel puțin o parte din testul de conducere ar putea fi susținut pe simulatoare.

Pentru a reduce numărul de accidente, experții în siguranță rutieră au recomandat oficialilor europeni impunerea unui curs de perfecţionare obligatoriu la un an de la obţinerea permisului de conducere.

Durata suspendării permisului auto urmează să fie standardizată și recunoscută reciproc în toate statele din blocul comunitar. Astfel, după ce Codul Rutier din UE va fi modificat, o interdicție de conducere impusă în România va fi aplicată la fel şi în celelalte state membre.

În acest context, este necesară stabilirea unor valori limită uniforme pentru consumul de alcool și substanțe interzise la nivelul întregului spaţiu comunitar, sistemele de puncte din diferite țări ar trebui armonizate, iar datele privind permisele auto ale tuturor cetățenilor UE ar trebui stocate într-o bază de date europeană, precizează romaniatv

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare