sursa foto:  stirileprotv.ro

Varujan Vosganian: ‘Încă se mai discuta despre faptul că România nu s-a unit cu Republica Moldova. Lui Ion Iliescu îi era teamă’

Președintele Uniunii Armenilor din România, fostul deputat Varujan Vosganian, a vorbit despre șansa istorică din 1991 de a se realiza unirea Republicii Moldova cu România.

Deciziile luate în primele luni după căderea regimului comunist la noi în țară au creionat viitorul României. Astăzi, multe dintre jocurile de culise rămân în continuare un secret știut de un grup mic de oameni. Pentru prima oară, un martor și, pentru o vreme, un jucător important pe scena politică, a făcut o serie de dezvăluiri din acea perioadă. Ce nu a vrut să facă Ion Iliescu în 1991.

Ce a refuzat Ion Iliescu în 1991

Evenimentele din decembrie 1989 au schimbat radical viitorul țării și al românilor. În timp ce oamenii de rând încercau să se acomodeze cu noua ordine, noua viață, decizii cruciale erau luate.

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a făcut o serie de dezvăluiri despre principalii lideri ai perioadei post-1989.

Fostul demnitar susține că Ion Iliescu a pornit „cu niște prejudecăți și spaime din comunism” și că, în 1991, nu ar fi dorit unirea României cu Republica Moldova, în ciuda faptului că, la acea vreme, a existat o intenție din partea mai multor membri ai Parlamentului ca unirea să devină realitate.

Încă se mai discuta despre faptul că România nu s-a unit cu Republica Moldova. În 1991, a existat o intenţie din partea mai multor membri ai Parlamentului să se facă unirea. Nu eram nici noi în UE, ei erau ieşiţi din Uniunea Sovietică, era destul ca asta să se întâmple.

Doar că lui Ion Iliescu îi era teamă pentru că mai purta încă reverberaţiile cu relaţiile cu Uniunea Sovietică de care nu s-a separat niciodată. Noi am tras foarte mult în anii ’90 din cauza spaimei pe care Iliescu o avea faţă de Rege şi faţă de Coposu. I-a lipsit acest curaj, a fost un produs al sistemului şi a rămas aşa. El nu era foarte stăpân pe serviciile secrete, era pro-sovietic deşi sovieticii nu i-au cerut-o”, a povestit Varujan Vosganian, potrivit impact.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare