Vești bune pentru această categorie de persoane! Vor putea primi indemnizație și alte beneficii de la stat

Vești importante pentru mii de persoane! Statul român le vine în ajutor cu noi beneficii.

 

Recent, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede posibilitatea acordării de concediu de risc maternal şi indemnizaţie şi persoanelor asigurate facultativ.

 

S-au înregistrat 272 de voturi „pentru”.

Propunerea legislativă modifică art. 10 alin. (7) şi art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, în sensul acordării dreptului la concediu de risc maternal şi persoanelor asigurate facultativ.

Ce persoane pot beneficia de noile prevederi

Conform legii, persoanele asigurate facultativ sunt: a) asociaţi, comanditari sau acţionari; b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente.

Prin derogare, de dreptul la concediul de risc maternal şi indemnizaţie beneficiază şi persoanele asigurate facultativ. Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de asigurare, prevede proiectul, potrivit agerpres.ro.

De asemenea, pentru aceste persoane, pentru acordarea concediului de risc maternal, „baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare încheiat„.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect legislativ.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare